Knjiga Branka Matića
Knjiga Branka Matića
30.04.2015, 12:10

Štivo za širu publiku i stručnu javnost

č: | fb:

Knjigom „Valjevski partizani 1941-1942  na fotografijama Rada Jokića”, sa kojom je osvojio prvu nagradu  fondacije Dragojlo Dudić za 2014. godinu  u oblasti istoriografije, njen autor mr Branko Matić odao je dužnu počast  fotografu - amateru i borcu Valjevskog partizanskog odreda, koji je do sada nepravedno bio zanemearivan. Na taj način, Matić je donekle ispravio nepravdu koja je Jokiću naneta od strane publicističke produkcije i većeg broja istraživača koji ga, najčešće, nisu potpisivali ispod njegovih fotografija koje su objavljivali.  

Sinoć, u dobro posećenoj sali Biblioteke u Osečini, rodnom mestu autora knjige,  prilikom predstavljanja foto-monografije, u kojem je pored Branka Matića učestvovao i recenzent Milorad Radojčić, istaknuto je da ovo delo može da bude interesantno štivo ne samo za širu čitalačku publiku već i za stručnu javnost. Tekstovi su povezani sa brižljivo odabranim fotografijama visokog istorijsko-dokumetarističkog nivoa i umetničke vrednosti.

„Ova knjiga je podsećanje na borbe valjevskih partizana za slobodu od fašizma, a objavljuje se povodom obeležavanja 70 godina od završetka Drugog svetskog rata i pobede nad fašiznom”, rekao je mr Branko Matić.

 

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 42 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...