Slavska povorka na ulicama Osečine  (foto: Dragan Savić)
Slavska povorka na ulicama Osečine (foto: Dragan Savić)
03.05.2015, 17:09

U čast Svetog Nikolaja Žičkog

č: | fb:

Liturgijom u crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg , u sasluženju sveštenstva iz Podgorskog arhijerejskog namesništva na čelu sa namesnikom protojerejom - stavroforom Radenkom Andrićem, jutros je počelo obeležavanje opštinske krsne slave posvećene zaštitniku ove zajednice - Svetom (vladiki) Nikolaju (Velimiroviću) Žičkom (Srpskom).

Nakon bogosluženja u hramu je obavljeno lomljenje slavskog kolača,  a onda je usledilo pronošenje zaštitnikove ikone, krsta i litija kroz jedan deo Osečine. U dugoj koloni, uz sveštenike i predstavnike najužeg rukovodstva lokalne samouprave, zatim članove Opštinskog veća i odbornike Skupštine opštine, bilo je dosta građana, vernika koji su prisustvovali molitvi, a najviše mladih. Tu su se našli  članovi folklornog ansambla Kulturno - umetničkog društva „Krušik-Plastike”, onda odbojkašice, košarkašice, košarkaši i mladi fudbaleri iz ovdašnjih sportskih kolektiva.

Na kraju je priređena i prigodna gozba u parohijskim prostorijama gde su učesnici ove proslave prvo posluženi žitom, vinom i slavskim kolačem.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...