Izložba u Beogradu
Izložba u Beogradu
07.05.2015, 11:36

Izložba „Male priče iz Velikog rata”

č: | fb:

Odeljenje valjevskog Narodnog muzeja iz Osečine zajedno sa Medija centrom „Odbrana”, Savezom potomaka ratnika Srbije 1912. do 1920. godine i Vojnim muzejom u Beogradu, u okviru obeležavanja stogodišnjice od Prvog svetskog rata, priredili su u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije izložbu „Male priče iz Velikog rata”.

Sastavni deo izložbe „Male priče iz Velikog rata”, na kojoj su predstavljeni predmeti iz Prvog svetskog rata, oružje i ratna oprema iz privatnih zbirki velikog kolekcionara i restauratera dr Svetislava Stanojevića – Šola, zatim potomaka ratnika iz ovog kraja Miloša Vukovića iz Komirića i Miodraga Nenadovića iz sela Osečine, čine i brojne fotografije, zatim spisi, dnevnici i pisma vojnika, prikupljeni u okviru projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“, započetog prošle godine na inicijativu Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine, prikazani u formi video zapisa.

Izložba u Beogradu

Izložba u Beogradu

Prisutne mnogobrojne ljubitelje istorije, na svečanom otvaranju izložbe pozdravio je pukovnik Stevica Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana” pukovnik. On je govorio o izdavačkim planovima kuće na čijem je čelu i tome šta je do sada učinjeno na obeležavanju stote godišnjice od izbijanjarata. O izložbi i Albumu sećanja govorili su Svetozar Gačić, rukovodilac Muzeja Osečina, zatim Milan Petrović, stručni saradnik u ovoj ustanovi, pa Ljubomir Marković, predsednik Saveza potomaka ratnika, kao i Aleksandar Vasilić, rukovodilac projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata”.

-Ova izložba je zapravo omaž srpskom vojniku koji je, nesebičnim žrtvovanjem i natčovečanskim naporima, savladao tri velike sile i pobedonosno se vratio u otadžbinu, - rekao je ističući da „mali čovek, ratnik, nikada i nije bio mali”.

Gačić je još dodao da bez običnog čoveka, vojnika, Srbija nikada ne bi uspela da pobedi i pored sve genijalnosti njenih vojvoda i vojskovođa. "Ratnik, seljak, ostao je garant slobode na ovim prostorima, na Balkanskom buretu baruta, na kome je uvek bilo potrebno dokazivati pravo na dostojanstven i slobodan život", kazao je, između ostalog rukovodila Odeljenja valjevskog Narodnog muzeja u Osečini.

Milan Petrović je govorio o naporima organizatora i priređivača izložbe na prikupljanju eksponata, ali i želju potomaka ratnika i vlasnika dragocenih dokumenata i oružja iz Prvog svetskog rata da sačuvane vrednosti učine dostupnim što široj javnosti i tako progovori o junačkim delima naših predaka.

Ljubomir Marković, dugogodišnji predsednik organizacije koja okuplja 30 udruženja potomaka ratnika iz perioda 1912. do 1920. godine je istakao da sloboda za srpski narod nema cenu, kao što ni zahvalnost potomaka za sve što su njihovi preci učinili u borbi za slobodu, nema granicu.

- Možemo da obećamo da ćemo nastaviti tradiciju borbe za slobodu i da nećemo obrukati naše pretke koji su svoje živote dali da nam sačuvaju slobodu i otadžbinu. Projekat „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata”, pokrenut 2014. godine nastavlja se. Cela će Srbija dostojno obeležiti sve događaje koji su se odvijali ratne 1915. godine, ali i one kasnije, cela će Srbija biti na Krfu 1916. godine, proći će ponovo putevima kojima su prošli heroji Albanske golgote, biće na Solunu... Obeležićemo sve značajne datume koji su 1915. godinu učinili jednom od najstrašnijih godina u istoriji srpskog naroda, kada je Srbiju, osim Nemaca, Bugara i Austrougara napao i tifus.

Aleksandar Vasilić, rukovodilac projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” zahvalio se svima koji su, svojim prilozima, fotografijama, pismima, razglednicama i drugim dokumentima prikupljenim u proteklom periodu, omogućili uspeh inicijative koju su, između ostalih, podržali Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i mnoge organizacije i udruženja ratnika.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...