Opet đaci pešaci (foto: Drgan Savić)
Opet đaci pešaci (foto: Drgan Savić)
13.05.2015, 11:54

Peticijom protiv vraćanja u prošli vek

č: | fb:

Roditelji 52 učenika iz Belotića i Bastava na teritoriji  opštine Osečina i Bele Crkve u opštini Krupanj, kojima je od 1. aprila ukinut prevoz školskim minubusom od njihovih zaseoka do Osnovne škole „Žikica Jovanović – Španac” u Beloj Crkvi i natrag, uputili su peticiju nadležnima sa molbom da se pitanje svakodnevnog organizovanog odlaska i povratke školske dece što hitnije reši. Prevoz đaka je ukinut posle inspekcijske kontrole i jednog ličnog sukoba!

Od Zorana Aleksića, direktora škole u Beloj Crkvi, zatim čelnika opština Krupanj i Osečina i Ministarstva prosvete, oni traže da u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti preduzmu neophodne korake i osnovcima iz ovih sredina obezbede da u tom pogledu imaju ista prava kao i njihovi vršnjaci na drugim mestima. Tačnije, da im vrate ono što su ovdašnji đaci već imali u minuloj deceniji.

„Pre skoro 10 godina prethodni direktor škole i predsednici dve opštine rešili su ovaj problem tako što je iz donacije obezbeđen minibus, među zaposlenima u školi pronađen je vozač sa odgovarajućim kvalifikacijama, a dve lokalne zajednice dogovorile način finasiranja. Međutim, sada je posle jednog inspekcijskog nadzora i jednog ličnog sukoba (između direktora i vozača), jednostrano poništeno sve što je do sada učinjeno. Posledica toga je da 52 dece mora svakodnevno da pešači, 42 duže od tri kilometra u jednom pravcu, a njih 14 i dodatnih 1 – 3 kilometra između stajališta i svojih kuća”,  navedeno je u peticiji, koja je dostavljena i medijama radi neophodne podrške u traganju za novim rešenjem.

Roditelji kažu da im je jasno da niko neće da preuzme odgovornost jer je autobus star skoro 30 godina (mada ima uredan tehnički pregled), kao i da drugi prevoznici nemaju interes da na ovom pretežno makadamskom putu sa manjim asfaltnim deonicama koje je zub vremena odavno nagrizao otvaraju liniju. Ipak, smatraju da nije u redu da se u 21. veku 28 dece iz osečanskih sela Belotića i Bastava i 24 iz krupanjskih naselja vraćaju uslovima iz prethodnog veka i svakodnevnom pešačenju sa školskim rančevima na leđima napunjenim „teretom” knjiga težine od 5-8 kilograma, kako to zahteva

savremeno obrazovanje.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...