Trg u Osečini (foto: Drgan Savić)
Trg u Osečini (foto: Drgan Savić)
15.05.2015, 14:50

„Podrška za budućnost”

č: | fb:

U Osečini je u okviru kampanje pod nazivom „Podrška za budućnost”, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Valjevo u saradnji sa NVO „Asocijacija Duga” iz Šapca organizovao  akciju testiranja na HIV brzim testovima. Ispred zgrade Opštinske uprave Osečina bilo je postavljeno vozilo mobilne medicinske jedinice Ministarstva zdravlja za potrebe dobrovoljnog i poverljivog, besplatnog testiranja na HIV, koje je obavila ekipa Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

Sećanje na preminule od side (International AIDS Candlelight Memorial) je najstarija i najveća društvena kampanja u vezi HIV-a i AIDS-a, koordinisana od strane Globalnog zdravstvenog saveta (Global Health Council). U svetu, 32. kampanja posvećena sećanju na preminule od side i ove godine biće koordinisana od strane osoba koje žive sa HIV-om kroz Globalnu mrežu (Global Network of People Living with HIV – GNP+), a obeležava se 17. maja, u više od stotinu zemalja.

Danas kada u svetu više od 33 miliona osoba živi sa HIV-om, cilj ove kampanje je da pored odavanja počasti preminulima od side uspostavi dijalog u zajednici o značaju i načinima uspešne prevencije HIV infekcije, lečenju, nezi i pružanju podrške osobama koje žive sa HIV-om, kao i stvaranje društvenog okruženja bez stigmatizacije i diskriminacije.U našoj zemlji se ovaj memorijal obeležava dvanaesti put kroz organizovanje prigodnih aktivnosti koje su usmerene ka promociji zdravih stilova života, prepoznavanju i smanjenju rizičnog ponašanja, značaju pravovremenog testiranja na HIV praćenog savetovanjem kao i stvaranju neosuđujućeg okruženja za osobe inficirane HIV-om.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 17 sati 4 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 17 sati 5 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...