Potpisnici Memoranduma (foto: Dragana Nedeljković)
Potpisnici Memoranduma (foto: Dragana Nedeljković)
18.05.2015, 08:26

Stambena rešenja za izbeglice i siromašne

č: | fb:

Predsednik opštine Ub Darko Glišić potpisao je sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice i migracije, Centra za socijalni rad i humanitarne organizacije HELP dva Memoranduma o saradnji na projektu „Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata i zatvaranje kolektivnih centara“, koji se finansira iz predpristupnih fondova Evropske unije.

Projektom je predviđena izgradnja 20 montažnih kuća i jedne stambene zgrade sa osam socijalnih stanova za 23 interno raseljene porodice iz kolektivnog centra „TE-TO Kolubara“ u selu Kaleniću i pet socijalno ugroženih porodica iz ubske opštine. Svih 28 stambenih jedinica biće opremljeno osnovnim nameštajem i kućnim aparatima, a njihovo useljenje planirano je u februaru naredne godine. Ukupna vrednost projekta za ubsku opštinu iznosi preko pola miliona evra.

Opština Ub će obezbediti komunalno opremljeno građevinsko zemljište za izgradnju devet montažnih kuća i stambene zgrade sa osam stanova u okviru usluge Socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima. Vlasnik stambenih jedinica, izgrađenih na opštinskim parcelama, biće lokalna samouprava, dok će budući korisnici imati pravo korišćenja, ali ne i njihovog otkupa. Objektom za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima upravljaće Centar za socijalni rad „Ub“.

Pored toga, 11 montažnih kuća biće izgrađeno za porodice koje imaju plac u vlasništvu. Kuće će biti dodeljene uz zabranu prodaje u narednih pet godina.

Izgradnjom montažnih kuća i socijalnih stanova biće obezbeđeno adekvatno stambeno rešenje za 28 interno raseljenih i  siromašnih porodica.

Projekat je deo šireg programa podrške EU poboljšanju uslova prisilnih migranata - „Za bolji život“, čija je ukupna vrednost 14,2 miliona evra.

Organizacija HELP, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, realizuje aktivnosti na obezbedjivanju stambenih rešenja za korisnike kolektivnih centara u Beogradu, Sjenici, Vranju i na Ubu za ukupno 118 izbegličkih, interno raseljenih i domicilnih porodica. 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...