Novoizgrađeni objekat u Crkvenom potoku  (foto: Dragan Savić)
Novoizgrađeni objekat u Crkvenom potoku (foto: Dragan Savić)
27.05.2015, 09:26

Pregrade za odbranu Osečine

č: | fb:

Završrna je izgradnja dve bujične pregrade – jedne na Crkvenom potoku, a druge na Lovačkoj reci (potoku Jazmak), kojima se Osečina štiti od eventualnih naleta ovih bujičnih vodotokova, kao i čišćenje dva kilometra vodotokova drugog reda.

Ukupna vrednost ovog projekta, koji je finansiran kroz program UN za razvoj u partnerstvu sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja, iznosi 1,5 miliona dolara.

Izgradnja dve pregrade na bujičnim vodotokovima u Osečini deo su šireg projekta, kojim Program Ujedinjenih nacija za razvoj podržava napore Vlade Srbije i opština koje su najviše postradale u prošlogodišnjim poplavama da nakon početne faze oporavka od nastalih šteta unaprede dugoročnu otpornost lokalnih zajednica i bolje se zaštite od budućih poplava ako do njih dođe, rekli su predstavnici investitora.

Marko Blagojević

Marko Blagojević (Foto: Dragan Savić)

Bujične pregrade u Osečini prve su od 18 sličnih, koje se završavaju opštinama Krupanj, Mali Zvornik, Ljubovija, Loznica, Bajina Bašta, Kosjerić i Vrnjačka Banja.U ime lokalne samouprave i građana Osečine svim učesnicima  u realizaciji projekta zahvalio se predsednik Opštine Nenad Stevanović, koji je izrazio nadu da će ovaj zajednički investicioni poduhvat u budućnosti, u slučaju novih naleta bujice, predstavljati odličnu preventivu i dragocenu zaštitu.

Primopredaji dve izgrađene pregrade prisustvovali su Marko Blagojević, direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, zatim Irena Vojačkova – Solorano, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i predstavnici Javnog odoprivrednog preduzeća „Srbijavode”, donatorskih organizacije iz Japana i EU, kao izvođača radova – „Autotransporta” iz Valjeva.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 18 sati 14 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 15 sati 24 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara