Sa sednice Opštinskog veća i predstavnika lovaca (foto: Dragan Savić)
Sa sednice Opštinskog veća i predstavnika lovaca (foto: Dragan Savić)
04.06.2015, 09:37

Srne na bašte nasrnule

č: | fb:

Od kako su se šezdesetih godina minulog veka pojavile u zapadnoj Podgorini srne nikad nisu činile veću štetu poljoprivrednim kulturama nego što je to slučaj u novije vreme. Naime, iz godine u godinu sve je više pritužbi iz raznih delova opštine Osečina zbog šteta koje na poljoprivrednim usevima i višegodišnjim zasadima pričinjava divljač.

To je razlog za veliko nezadovoljstvo ovdašnjih ratara i voćara, koji niti mogu niti imaju pravo da se sami „obračuvaju” sa srnama, na ovim prostorima najvećim i najčešćim štetočinama, odnosno drugim vrstama divljači, tako da su prinuđeni da sve češće traže zaštitu od lovaca i lokalne samouprave i da se ljute kada očekivana pomoć izostane.

Sve to je bio povod da Opštinsko veće jednu celu svoju sednicu posveti upravo i samo ovim pitanjima, a u radu i raspravi učestvovali su i Stanko Andrić, predsednik Lovačkog udruženja „Milenko Pavlović - Pilot” i Živorad Petrović, upravnik lovišta.

Članovi Opštinskog veća izneli su brojne podatke o dosadašnjim pričinjenim štetama na svim vrstama ratarskih kultura, zatim malinjacima, kupinjacima i mladim voćnjacima. Podsetili su i na brojne žalbe poljoprivrednika, koji traže da im se zaštite njihova materijalna dobra i nadoknadi nastala šteta, često navodeći da im srne čine i više jada nego i same vremenske nepogode.

Predstavnici lovaca, pozivajući se na važeće propise koji se odnose na lov, tvrde da u njihovom delovanju nema nikakvih nezakonitosti. Oni svake godine vrše prebrojavanje divljači, na osnovu toga prave godišnji plan odstrela i toga se maksimalno pridržavaju. Rekoše još i to da je na terenu zbog prošlogodišnjih vremenskih neprilika bilo masovnijeg uginuća svih vrsta divljači...

- Ipak, složili su se sa predlogom Opštinskog veća u ime opštinske vlasti, u čijoj nadležnosti nisu sporna pitanja iz lovstva, da zajedno uputimo apel resornom Ministarstvu i Lovačkom savezu Srbije da dodatnim propisima preciznije definišu ovu oblast, a što pre dozvole dodatni odstrel srneće divljači radi smanjenja broja grla na terenu – obavestio nas je o najvažnijem zaključku sa ove sednice Nenad Stevanović, predsednik Opštine Osečina.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 4 sati 3 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar