Nagrađeni učenici i veroučitelj
Nagrađeni učenici i veroučitelj
12.06.2015, 09:34

Prvo mesto za učenike iz Banjana

č: | fb:

Na međunarodnom konkursu na temu „Otac”, koji su organizovali Fond jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve i pravoslavni dečji časopis „Svetosavsko zvonce”, učenici Osnovne škole „Rajko Mihailović” iz tamnavskog sela Banjani  su u kategoriji filma i video zapisa osvojili prvo mesto i nagradno desetodnevno putovanje na ostrvo Krf.  Pobednički dokumentarni film pod nazivom „Otac u ličnosti vojvode Živojina Mišića”, autorsko je delo Anđelije Jocić, Luke Aškovića, Filipa Aškovića, Jelene Marković (sedmi razred) i Nenada Zeljića (šesti razred), dok scenarijo „potpisuje” veroučitelj Marko Rafailović, a prvo mesto osvojio je u konkurenciji 26 video radova  učenika iz dijaspore i najvećih osnovnih škola iz Beograda, Niša, Novog Sada i drugih srpskih gradova.

Na nedavnoj svečanosti u Ruskom domu u Beogradu, banjanskim đacima i drugim pobednicima konkursa u ostalim kategorijama (literatno i likovno stvaralaštvo) diplome su uručili Kiril Kiržo, savetnik za kulturu pri Ambasadi Ruske Federcije, koji je bio i član ocenjivačkog žirija, Radmila Mišev, glavni urednik „Svetosavskog zvonca” i Dejan Tomašević, naš proslavljeni košarkaš. Za „iskazanu nesebičnu ljubav i požrtvovanje u očuvanju kulture, istorije, tradicije, pismenosti i ćiriličnog pisma”, zahvalnica je dodeljena Marku Rafailoviću, veroučitelju u OŠ „Rajko Mihailović”.

Nagrađeni film „Otac u ličnosti vojvode Živojina Mišića” traje pet minuta, koliko su propozicije konkursa nalagale. Banjanski učenici su, zajedno sa Rafailovićem i uz pomoć kamermana Miladina Jakovljevića kadrove za ovaj video zapis snimili u rodnoj Mišićevoj kući u Struganiku, kao i u porti manastira u Ribnici i tamošnjoj seoskoj školi, gde je vojvoda proveo prve đačke dane.

- Svojom snagom, voljom i ljubavlju prema svom rodu, Živojin Mišić je preokrenuo sudbinu srpskog naroda na početku dvadesetog veka – objašnjava veroučitelj Marko Rafailović zašto su za temu svog video rada odabrali Mišićev lik.  S ponosom ističe da učenici iz Banjana redovno učestvuju na svim konkursima iz oblasti veronauke i da su svojoj školi doneli brojna priznanja. Osvojeno prvo mesto na međunarodnom konkursu Fonda jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve, na kome je, da kažemo i to, pristiglo 1.060 radova u svim kategorijama, najveći je uspeh koji su do sada postigli. Zajedno sa svojim đacima raduje se nagradnom putovanju pod sloganom „Stopama naših predaka”, koje je planirano za avgust mesec i kada će Banjanci sa ostalim pobednicima konkursa deset dana provesti na Krfu, gde će obići crkve, znamenitosti, istorijske spomenike i mesta vezana za boravak srpske vojske na ovom grčkom ostrvu u toku Prvog svetskog rata.

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 22 sati 10 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju 2.05.2024

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara