Zlatni dan prošle godine (foto: Drahana Nedeljković)
Zlatni dan prošle godine (foto: Drahana Nedeljković)
19.06.2015, 17:16

Ulična fešta uz šareni program

č: | fb:

Povodom obeležavanja Svetskog dana muzike i početka leta, Ustanova za kulturu i sport u nedelju, 21. juna organizuje treću po redu kulturno - zabavnu manifestaciju Zlatni dan, čiji je pokrovitelj Opština Ub. I ove, kao i prethodne dve godine, Gradski trg i Glavna ulica biće poprište pravog spektakla, gde će se na nekoliko lokacija i bina od 19.30 sati pa sve do ponoći odvijati šareni program sa stotinama izvođačima.

Zlatni dan prošle godine

Zlatni dan prošle godine (Foto: Drahana Nedeljković)

Uz neizostavni toplovazdušni balon, zaštitni znak manifestacije, posetioci će ponovo imati priliku da prisustvuju spektakularnim animacijama i performansima gutača vatre, mađioničara, hodača na štulama, klovnova, akrobata na trapezu, žonglera i ostalih uličnih umetnika.

U svom trećem izdanju, Zlatni dan iz Kine dovodi jednu od najpopularnijih etno grupa, koja je nastupala u više od 40 zemalja sveta i koja će predstaviti egzotični, tradicionali ples i kostime svoje zemlje. Muzički program je izuzetno bogat i raznovrstan, a glavne zvezde svakako su poznati glumac Sergej Trifunović, Đura i Mornari i Neverne bebe.

Prvi put na ovu svojevrsnu uličnu feštu dolazi i orkestar trubača Dragana Pavlovića iz Guče, beogradska trupa „UV dancers” i plesni studio RMP iz Lazarevca, dok od domaćih muzičkih snaga nastupaju talentovana ubska violinistkinja Aleksandra Latinović, Gradski orkestar, Baletski studio „Atena“ i nekoliko omladinskih bendova.

Zlatni dan prošle godine

Zlatni dan prošle godine (Foto: Drahana Nedeljković)

Gosti ovogodišnje manifestacije su i predstavnici Turističke organizacije Dragačevo, koji će promovisati predstojeći Sabor trubača u Guči, kao i delegacija OŠ  „Sveti Sava“ iz Istočnog Novog Sarajeva (RS). Povodom Zlatnog dana, Galerija „Sveti Luka” organizuje likovnu koloniju, a ubski butici i radnje „Noć kupovine”. Kao kruna večeri, nešto pre ponoći, biće upaljeno i pušteno 300 lampiona.

Zlatni dan prošle godine

Zlatni dan prošle godine (Foto: Drahana Nedeljković)

Treći Zlatni dan je, u koncepcijskom smislu, isti kao prethodna dva i namenjen je svima od sedam do 77 godina, a naročito najmlađima, kaže direktor Ustanove za kulturu i sport Radovan Puletić.

„Ideja je da u jednom danu i na jednom mestu omogućimo deci da na svojoj ulici i pred sobom vide šta se sve može uraditi kad se hoće i koliko život može biti lep i šaren. Da im taj dan, kao ostvarenje onoga o čemu sanjaju i maštaju, kao što su klovnovi, hodači na štulama, gutači vatre, mađioničari i akrobate bude tajna karta u rukavu koju će izvlačiti kad god su tužni, zaustavljeni, sapleteni, prehlađeni, zapostvaljeni, zaboravljeni,... Da  im to lepo sećanje na jedan dan kada su bili bezbrižni i bezbedni bude oslonac u onim vremenima kada će sve zavisiti od njih i kada budu morali da donose važne i ozbiljne odluke spram svog, a možda i spram tuđih života“, objasnio je rodonačelnik Zlatnog dana Radovan Puletić ideju vodilju ove manifestacije.

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati 35 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju 2.05.2024

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara