Isporuka opreme za plastenike (foto: Dragana Nedeljković)
Isporuka opreme za plastenike (foto: Dragana Nedeljković)
01.07.2015, 09:44

Plastenici za 23 tamnavska domaćinstva

č: | fb:

Tamnavskim poljoprivrednicima, koji su pretrpeli velike štete u prošlogodišnjim majskim poplavama, stigle su dve donacije u vidu plastenika, ukupne vrednosti 36.000 evra.

Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO) je oštećenim povrtarima dopremila 13 najmodernijih, visokih plastenika od pocinkovanih cevi sa duplom folijom koja ima UV zaštitu. U okviru ove donacije, FAO je obezbedio i sistem za navodnjavanje kap po kap, kao i montažu plastenika, koje sklapaju posebno obučene ekipe. Isporuka je obavljena je u Crvenoj Jabuci, gde je 13 poljoprivrednika preuzelo konstrukciju, foliju i cevi za plastenike.

Organizacija FAO do sada je ukupno dodelila 68 plastenika oštećenim poljoprivrednim proizvođačima iz opštine Ub koji su konkurisali za ovu vrstu pomoći. Prema rečima Zorana Kostića, člana Opštinskog veća, to je pojedinačno najvrednija donacija koju je FAO obezbedio za poplavljena domaćinstva u Tamnavi, jer je cena jednog ovakvog plastenika 2.000 evra.

"U pitanju su izuzetno moderni i stabilni plastenici, visine četiri metra, a površine 20 puta osam metara, kakve do sada niko od naših poljoprivrednika nije imao. Pošto je njihova montaža komplikovana, ekipe FAO obavlja ceo posao, to jest betoniraju glavne stubove, postavljaju metalnu kostrukciju, najlone i creva za navodnjavanje kap po kap. Osim što im je nadoknađena šteta, ovakvi plastenici će pomoći poljoprivrednicima da osnaže staru ili zasnuju novu proizvodnju", rekao je Zoran Kostić.

Od prošle jeseni, pomoć FAO dobilo je oko 620 tamnavskih poljoprivrednih gazdinstava oštećenih u prošlogodišnjim majskim poplavama, tako da je ova organizacija najveći donator u ubskoj opštini. Do sada je dopremljena stočna hrana, pšenica, kukuruz i drugo seme za jesenju i prolećnu setvu uz pripadajuće količine đubriva, voćne sadnice, plastenici i sitna poljoprivredna mehanizacija (kosačice, plugovi, freze). Tokom avgusta, još 250 domaćinstava može da očekuje pomoć Organizacije za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija.

Pomoć „Unitas Fonda“

U listu donatora za pomoć poplavljenima u ubskoj opštini upisao se i beogradski „Unitas fond“. Uz posredovanje Opštine Ub i Vladine Kancelarije za pomoć i obnovu, ova humanitarna organizacija dodelila je deset plastenika poljoprivrednicima čija su imanja poplavljena u prošlogodišnjim majskim elementarnim nepogodama. Ukupna vrednost donacije je deset hiljada evra, a plastenike dužine 21 metar, širine pet i visine 2,6 metara, sa sistemom za navodnjavanje kap po kap, dobilo je šest proizvođača povrća iz Sovljaka i po jedan iz Crvene Jabuke, Čučuga,  Tvrdojevca i Liso Polja.  Ugovore o donaciji potpisali su predsednik Opštine Ub Darko Glišić i predstavnik „Unitas fonda“ Branko Kovačević, nekadašnji košarkaš Crvene Zvezde i reprezentativac Jugoslavije.

Potpisivanje ugovora

Potpisivanje ugovora (Foto: Dragana Nedeljković)

Zahvalivši se na vrednoj donaciji, Glišić je istakao da će ona pomoći povrtarima da delimično saniraju štete od prošlogodišnjih poplava i doprineti bržem oporavku njihovih domaćinstava.

"Humanost i obraćanje pažnje na one koji su pretrpeli štetu jeste jedna od stvari o kojima se vodilo računa, a vodiće se i u budućnosti. Svaki vid pomoći mi ćemo, zajedno sa Vladinom Kancelarijom za obnovu, uputiti onima kojima je to najpotrebnije i po kriterijumima koje strogo kontroliše Kancelarija", kazao je Glišić nakon potpisivanja ugovora o donaciji.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 22 sati 8 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara