Plastenik (foto: Đorđe Đoković)
Plastenik (foto: Đorđe Đoković)
09.07.2015, 15:11

UNITAS povrtarima darovao 11 plastenika

č: | fb:

U tamnavskim selima niče 11 novih plastenika za povrće, koje je zemljoradnicima donirao UNITAS, rečeno je danas novinarima u selu Sovljak, kod Uba, gde je posećeno domaćinstvo Predraga Davidovića (1966), koji je u poplavama ostao "bez deset tunela".

„Tamnava je ovde plavila nekoliko puta, potom su naišli oluja i grad, ostao sam bez deset ’tunela’. Ova pomoć će mi dobro doći da obnovim proizvodnju, od nečega se mora živeti“, priča Davidović, koji sa svojim ukućanima obrađuje oko sedam hektara zemlje.

Sovljak, Brezovica, Vrelo, Takovo, Crvena Jabuka, Trlić i još nekoliko tamnavskih sela poznati su po vrednim baštovanima, koji povrćem, pored Uba i Obrenovca, snabdevaju i Beograd, Šabac, Valjevo...

„Svoje proizvode najčešće prodajem na beogradskom kvantašu, tu je najbrže. Nemam ja kad da čučim po pijacama, a i troškovi su veliki“, veli Davidović odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs.

Predrag Davidović

Predrag Davidović (Foto: Đorđe Đoković)

Najbolji valjevski košarkaš Branko Kovačević, sada u ulozi predsednika i osnivača Fondacije UNITAS, kaže kako je posle prošlogodišnjih poplava Tamnavi donirao skoro 1,5 miliona dinara, a pomoć je dobilo 11 porodica, koje žive od povrtarske proizvodnje.

Dodao je kako će povrtari dobiti i novac za kupovinu đubriva i semena za obnavljanje proizvodnje uništene nakon izlivanja Tamnave u nekoliko navrata.

Takođe, UNITAS je izgradio i četiri kuće u opštinama Obrenovac i Krupanj, koje su već useljene, a čija vrednost iznosi preko 100.000 evra. Novac je, kaže Kovačević, stigao iz SAD, ali i iz Meksika i Dominikanske Republike, čiji su ljudi često pogođeni elementarnim nepogodama, pa znaju šta je muka. Pomenuo je Hose Luisa iz Meksika, koji je poslao 25.000 dolara.

„Imali smo i donatorsku večeru u Lose Anđelesu. Novac je podeljen unesrećenima u Srbiji, Hrvatskoj i BiH“, dodao je Kovačević, koji se, utisak je, i u humanitarnom radu podjednako dobro snalazi kao svojevremeno na prvoligačkim terenima ex YU prostora u dresu Metalca i Crvene zvezde, čiji je kapiten bio, odnosno ljubljanske Olimpije.

Branko Kovačević i Marko Blagojević

Branko Kovačević i Marko Blagojević (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Vladine kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević kazao je danas kako je po obimu šteta Ub na četvrtom mestu u Srbiji, te da je ta opština do sada dobila preko tri miliona evra pomoći. Blagojević je dodao kako je do sada kroz donacije oštećenima u poplavama 2014, u Srbiji, podeljeno 1,7 milijardi evra, a da će 2015. biti godina u kojoj će se raditi na projektima za preventivno delovanje kako se štete od poplava više ne bi ponavljale.

"Dinar uložen u preventivu vredi sedam dinara neophodnih za sanaciju poplava i drugih elementarnih nepogoda", precizirao je Blagojević i najavio dalju pomoć fondova Evropske unije i Ujedinjenih nacija. On je rekao kako je država u obnovu oštećenih objekata uložila 4,83 milijarde dinara za 20.288 porodica. Od toga, u Tamnavu je stiglo 230 miliona dinara za 947 porodica. Uz to, 8.872 gazdinstva u Srbiji dobila su pomoć za presejavanje poplavljenih njiva na oko 18.000 hektara, kao i pomoć u gorivu i za nabavku đubriva.

Blagojević je takođe najavio i ulaganja u saniranje poljoprivrednog zemljišta, koje je u maju 2014. bilo poplavljeno, kako bi se na njemu mogla bezbedno obnoviti poljoprivredna proizvodnja.

Potpisivanje ugovora

Potpisivanje ugovora (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 22 sati 17 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara