Kosidba na Rajcu (arhiva) (foto: Dušan Jovanović)
Kosidba na Rajcu (arhiva) (foto: Dušan Jovanović)
19.07.2015, 15:25

Pobednik Mirko Kecman

č: | fb:

Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca u Republici Srpskoj pobednik je tradicionalne Kosidbe na Rajcu, takmičenja u ručnom košenju livada, koje je danas održano na obroncima Suvobora. Drugi je bio Mirko Pupović, a treći Blažo Kotlaja, takođe iz Pljevalja u Crnoj Gori.

Učestvovao je 21 takmičar. Kod juniora najbolji su bili Danilo i Marko Kecman. Među pet ekipa najuspešniji su bili kosci iz ljiškog Društva srpskih domaćina, ispred Crne Gore i Bosanskog Petrovca. Pobednik revijalnog takmičenja kosaca je Radivoje Lazar Petronijević iz Čačka, koji će biti đidija na kosidbi 2016. godine.

Prema proceni izveštača, Kosidbi na Rajcu ove godine je prisustvovalo manje posetilca nego obično, moguće i zbog visoke temperature tokom čitavog dana.

Kosidba na Rajcu je najstarija privredno-turistička manifestacija u Srbiji i uvek se održava "u nedelju po Petrovdanu", versko prazniku 12. jula. Vašar na Rajcu toga dana obeležava se od kraja 19. veka.

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 4 sati 13 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 4 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara