Nikolić, Đurović i Glišić (foto: Tamara Utvić)
Nikolić, Đurović i Glišić (foto: Tamara Utvić)
07.08.2015, 13:46

Posle 55 godina dočekali da im se „zameni struja“

č: | fb:

U zaseoku Donja Bukovica u Pambukovici završena je rekonstrukcija 2,5 kilometara mreže niskog napona, čime je obezbeđeno kvalitetnije snabdevanje električnom energijom za 16 domaćinstava u ovom kraju, koja od 1960. godine čekaju da im se „zameni struja“.

„Kod mene je bilo i dobro, ali kod komšija Vasiljevića skroz loše. Ne može uveče da radi ni frižider, ni zamrzivač, ni pumpa za vodu. Sad će biti duplo bolje. Sada, kada je bolja struja stigla u naše domove, mnogo će nam olakšati svakodnevni život“, kaže meštanin Milomir Grujičić.

Đurović i Glišić sa meštanima Pambukovice

Đurović i Glišić sa meštanima Pambukovice (Foto: Dragana Nedeljković)

Na demontaži stare mreže i ugradnji samonosivog kablovskog snopa bilo je angažovano 30 elektormontera iz „Elektromontaže“ Kraljevo i Ogranka Valjevo, a  završnom izvođenju radova prethodilo je postavljanje 50 betonskih stubova. Radove je finansirala Elektrosrbija Kraljevo, koja je za poslednje dve i po godine uložila oko sto miliona dinara u sanaciju  i obnovu niskonaponske mreže na području opštine Ub. U tom periodu ukuno je urađeno 100 kilometara mreže, dok je preko 1.100 drvenih bandera zamenjeno betonskim. Prema rečima predsednika opštine Ub Darka Glišića, koji je sa predstavnicima Elektroprivrede Kraljevo i Valjevo obišao radove u Pambukovici,  „taj imponzantan učinak ostvaren je u tesnoj saradnji između EPS-a i lokalne samouprave”.

Radovi u Pambukovici

Radovi u Pambukovici (Foto: Dragana Nedeljković)

„Zahvaljujići ugovoru o saradnji, koji je opština Ub krajem 2012. godine potpisala sa ogrankom EPS-a, Elektrodistribucijom Valjevo, napravili smo dobre rezultate po pitanju rešavanja velikih problema koji su tištili naše građane. Mnogi od njih, među kojima su i meštani Donje Bukovice u Pambukovici, više od pola veka su čekali da se zamene drvene bandere i da imaju normalno snabdevanje električnom energijom. Konačno je došao i taj trenutak da možemo da kažemo da smo u jednom optimalnom periodu ispunili sve ono što smo ljudima obećali što se tiče rešavanja problema sa strujom. Zbog toga, velika zahvalnost Elektroprivredi Srbije na vrlo predanom poslu i na realizaciji onoga što smo dogovorili. Hvala i direktoru Elektrodistribucije Valjevo Zoranu Nikoliću na tome što je imao razumevanja i fabrikama koje smo oživeli, a koje su po pitanju snabdevanja električnom energijom, najblaže rečeno, bile u katastrofalnom stanju, obezbedio da dobiju struju neophodnu za pokretanje proizvodnje. U septembru ćemo otvirati te objekte, u kojima će biti zaposleno stotinak radnika“, rekao je Glišić.

Glišić i Đurović

Glišić i Đurović (Foto: Dragana Nedeljković)

Direktor Elektrosrbije Kraljevo Srdjan Đurović podsetiio je da je za manje od tri godine, na teritoriji ubske opštine, rekonstruisano više od 90 posto mreže niskog napona, što je obezbedilo urednu, pouzdanu i stabilnu isporuku elekrične enrgije.

„S obzirom na to da Elektroprivreda Kraljevo pokriva 55 opština u Srbiji, mogli smo u kratkom vremenskom roku da angažujemo veliki broj elektromontera i mehanizacije i ono što bi sam pogon Ub radio 15 godina, urađeno je za nepune tri. Materijal smo obezbedili iz sopstvenih sredstava, tako da je kompletno ulaganje, u stvari, ulaganje Elektrosrbije Kraljevo, odnosno EPS-a. Prema našoj analizi,  na teritoriji opštine Ub ostalo je manje od deset posto niskonaponske mreže koju treba rekonstruisati, pa mi je želja da svih 55 opština izgledaju kao Ub sada. Tome ćemo težiti u narednom periodu,  jer je na našoj teritoriji i dalje 50 posto mreže na drvenim stubovima, koji su stari i po 50 godina“, naveo je direktor Elektroprivrede Kraljevo. Đurović se posebno zahvalio  predsedniku ubske opštine Darku Glišiću, koji je, kako je istakao, „pružio maksimalnu podršku celokupnoj organizaciji svojom inicijativom i logistikom”. Opština je pružila pomoć i u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, a meštani sela sami su iskopali rupe i izbetonirali temelje za sve novopostavljene betonske stubove.

Zoran Nikolić

Zoran Nikolić (Foto: Dragana Nedeljković)

Nakon Pambukovice, izgradnja niskonaponske mreže, predviđena planom za tekuću godinu, ovih dana se nastavlja u Trliću i Sovljaku, gde će biti ugrađeno 200 komada betonskih stubova i postavljeno devet kilometara snopa mreže raznih preseka, najavio je direktor Elektrodistribucije Valjevo Zoran Nikolić.

„Ne postoji selo na teritoriji ubske opštine koje nije obuhvaćno sporazumom sa EPS-om.  Gde god su bili drveni stubovi, zamenjeni su ili će se to uraditi do kraja godine“, precizirao je Zoran Nikolić.

Nova trafo stanica

U cilju kompletiranja energetske situacije na području opštine Ub, započeta je realizacija i jedne kapitalne investicije - izgradnja trafostanice od 110 kilovolti, čija je vrednost 300 miliona dinara. Direktor Elektrosrbije Kraljevo Srđan Đurović kaže da je završena projektna dokumentacija i kupljen plac za buduće postrojenje. Vrednost tih ulaganja je oko 10 miliona dinara.  

„Sledeće godine ćemo uložiti 160 miliona, a 2017, kada se očekuje završetak i puštanje u rad trafo stanice još130 miliona dinara. Sa novom trafostanicom ćemo u potpunosti obezbediti sigurnost, bezbednost i pouzdanost napajanja i gradjana i privrede“, kazao je Srđan Đurović.

 

 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 22 sati 19 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju 2.05.2024

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara