Oblazak radova na Koridoru 11 (foto: Dragana Nedeljković)
Oblazak radova na Koridoru 11 (foto: Dragana Nedeljković)
08.08.2015, 11:44

Koridor 11 od Obrenovca do Preljine do sredine 2017.

č: | fb:

Koridor 11 od Obrenovca do Preljine, u dužini od oko 105 kilometara, biće završen u punom profilu autoputa do sredine 2017. godine, najavila je ministarka građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Darko Glišić i Zorana Mihajlović

Darko Glišić i Zorana Mihajlović (Foto: Dragana Nedeljković)

Ministarka je povodom obeležavanja Dana građevinara Srbije, 8. avgusta, obišla radove u Stublenici na trasi od Obrenovca do Uba i najavila da će deonica od Lajkovca do Ljiga, koju gradi kineska kompanija Šandong hajspid grupa, biti završena kao što je planirano do sredine 2017. godine, dok će deonica od Ljiga do Preljine, na kojoj je angažovana azerbejdžanska firma Azvirt, biti okončana do avgusta 2016. godine.

Ona je podsetila da je prošle godine završena deonica od Uba do Lajkovca, “sada završavamo napred i nazad od toga”, tako da će deonica od od Obrenovca do Preljine, u dužini od oko 105 kilometara, biti završena do sredine 2017. godine.  

Zorana Mihajlović nije precizirala kada će biti završeni kompletni radovi na Koridoru 11, od Beograda do Obrenovca i od Preljine ka Crnoj Gori. “Još uvek tragamo za modelom finansiranja, koji će biti najbolji i za državu i za izvođače radova, tačnije treba da odlučimo da li će se graditi koncesijom ili kreditima”, kaže Mihajlović. Ona je dodala da se za deonicu od Beograda do Obrenovca razgovora sa paratnerima iz Azerbejdžana i da će u narednih mesec dana biti pozanti rezultati razgovara.

“Koridor 11 je regionalno značajan za Srbiju, jer će povezivati veliki broj gradova”, rekla je ministarka Zorana Mihajlović i poručila, pre svega onima koji su u građevinarstvu, “ da imamo odgovornost da izgradimo autoputeve u Srbiji koje će koristiti buduće generacije, poput nas koji danas koristimo ono što su naši prethodnici napravili”.

Li Mančang,Darko Glišić i Zorana Mihajlović

Li Mančang,Darko Glišić i Zorana Mihajlović (Foto: Dragana Nedeljković)

Ambasador Kine Li Mančang je podsetio da je kineska kompanija Šandong hajspid grupa tačno pre godinu dana, na dan građevinara Srbije, počela da gradi autoput na deonicama od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga. On je rekao da će kineska kompanija ispuniti rok, koji je predviđen ugovorom, i zahvalio Vladi Srbije i Ministarstvu građevine na dobroj saradnji i na uvek pruženoj podršci i pomići.

Zahvalnost Vladi Srbije i Ministarstvu izrazio je i predsednuk Uba Darko Glišić. “Ako ste sačuvali video zapis od prošle godine kada je premijer Aleksandar Vučić otvarao radove na ovoj deonici, uočićete jasnu razliku i videćete koliko toga je za 12 meseci urađeno. Zbog toga jesmo optimisti i verujemo da ovaj posao može znatno pre roka biti završen, jer se dobro i vredno radi. Izgradnja autoputa jeste velika razvojna šansa za našu opštinu, koju ćemo mi maksimalno iskoristiti. Opština je servis koja pomaže izvođačima radova i nadzoru da reše probleme koji se  eventualno pojave na deonici na kojoj se gradi autoput”, kaže Glišić.

Radovi na Koridoru 11 u Stublenici

Radovi na Koridoru 11 u Stublenici (Foto: Dragana Nedeljković)

Radovi na izgradnji dve deonice Koridora 11, koje je danas obišla ministarka Zorana Mihajlović sa direktorom Koridora Srbije Dmitrom Đurovićem i v.d. direktora Puteva Srbije Zoranom Drobnjakom, se finansiraju uz pomoć kredita kineske Eksim banke u vrednosti od 301 milion dolara, a iz budžeta Srbije je izdvojeno 32,7 miliona dolara.

Deonica Obrenovac – Ub

Na deonici od Obrenovca do Uba na Koridoru 11, koja je duga 26,2 kilometara, predviđena je izgradnja saobraćajne petlje u Stublenici, 14 mostova isto toliko propusta, 11 devijacija saobraćaja i jednog potpornog zida. Trenutno se izvode radovi na devet mostova, šest propusta (četiri završena) i tri devijacije (jedna završena). Ukupna vrednost investicije je 159,35 miliona dolara, a do sada je izvedeno radova u vrednosti od oko 9,1 miliona evra. Na gradilištu je dnevno angažovano oko 300 radnika i sto mašina. 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 52 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 10 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara