Kristina Gajić
Kristina Gajić
27.08.2015, 13:41

Humanitarni koncert za Kristinu Gajić

č: | fb:

Ustanova za kulturu i sport „Ub“ večeras u Domu kulture organizuje humanitarni koncert za Kristinu Gajić iz Lončanika, koja boluje od retke genetske bolesti Fridrajhova ataksija.  Prihod od ulaznica namenjen je za čuvanje matičnih ćelija njene novorođene sestre Magdalene, koje su jedina nada za izlečenje ove četrnestogodišnje devojčice. Koncert počinje u 20.30 časova, dok će svojim nastupom Kristini pružiti podršku Trokadero bend, Rajko Kovačević Horizont i Pinkove zvezde Dunja Popović iz Obrenovca i Pavle Dejanić iz Šapca. Cena ulaznice je 200 dinara, a organizator poziva i sve ljude dobre volje da se uključe u akciju uplatom na žiro-račun 160-0800100051563-30 kod banke Intesa.

Od Fridrajhove ataksije, progresivne genetske bolesti koja napada nervni sistem, Kristina Gajić je obolela sa osam i po godina. Zbog napredovanja bolesti i krivljenja kičme u stranu (skolioza) posle dve godine sela je u invalidska kolica. Bolest nije oštetila njene mentalne funkcije, tako da se Kristina redovno školuje. Đak je Prve obrenovačke škole i od septembra kreće u osmi razred. Kako bi se bolest usporila, njeni roditelji godinama nabavljaju skupe lekove iz Kanade, koji na godišnjem nivou koštaju oko 500.000 dinara. Medjutim, s obzirom na to da je bolest progresivna, a operacija kičma suviše rizična, na preporuku Kristininog lekarskog tima, bračni par Gajić je nakon troje dece (20, 14 i 12 godina) pre dve nedelje dobio i devojčicu Magdalenu, čije matične ćelije mogu da pomognu u Kristininom izlečenju. Prema rečima Kristinine majke Gordane, borba za svako, makar i neznatno napredovanje u lečenju je duga, skupa i teška. Porodica se za lekove snalazi kako zna i ume, ali za vanredni trošak, poput ovog, ili banjskog lečenja, prinuđeni su da potraže pomoć humanih ljudi, koji su im im do sada izlazili u susret.

"Uz podrušku njenog celog tima lekara i genetskog savetovališta, usudili smo se da dobijemo četvrto dete, ćerkicu Magdalenu. Prilikom porođaja, iz pupčane vrpce uzete su matične ćelije, koje će se koristiti u Kristininom lečenju. Sklopili smo ugovor sa jednom nemačkom bankom matičnih ćelija, gde bismo ih deponovali na period od 20 godina, što košta 1.900 evra. Maksimalno štedimo, ali više nemamo čega da se odreknemo. U porodici sam godinama samo ja radila, jer je suprug ostao bez posla. Sada je ponovo našao zaposlenje, ali ne možemo da prikupimo potreban novac za čuvanje matičnih ćelija. Trenutno čekamo rezultate uzorka matičnih ćelija, koji bi trebalo da budu poznati za dve, tri nedelje. Ako sve bude u redu, a nadamo se da hoće, jer je ceo postupak urađen po preporuci stručnjaka, sledeći korak je tretiranje matičnim ćelijama. Taj tretman se radi u inostranstvu i košta izmedju 15.000 i 20.000 evra. I tada će nam ponovo biti potrebna pomoć i podrška svih humanih ljudi, jer seu praksi pokazalo da su matične ćelije vrlo efikasne kada je lečenje Fridrajhove ataksije u pitanju. Mi se nadamo da ćemo sa svom našom voljom i željom uspeti i bili bismo zadovoljni da Kristina ponovo stane na noge, ali očekujemo i više. Jedino su sopstvene matične ćelije sto posto efikasne u lečenju, od rođenog brata i seste već manje, ali i 90 posto, koliko predviđaju za nas, veoma je mnogo. Kristina nas vodi kroz sve ovo i ona nam je podrška. Da nije tako psihički stabilna i jaka verovatno bismo do sada poklekli. Nadamo se da će naredne godine na svojim nogama ući u srednju školu. Kristina se tome posebno nada i raduje, kaže Gordana Gajić.

Ustanova za kulturu i sport je i prošle godine organizovala jednu humanitarnu akciju za pomoć Kristini Gajić, a isto planira da učini i narednih meseci, kako bi se obezbedio novac za njeno lečenje matičnim ćelijama u inostranstvu.

 

 

 

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 sati 9 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 7 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...