Glišić, Grčić i Obradović (foto: Dragana Nedeljković)
Glišić, Grčić i Obradović (foto: Dragana Nedeljković)
09.09.2015, 09:27

Iz „Radljeva“ prve tone uglja 2017. godine

č: | fb:

Prve količine uglja sa novog površinskog kopa „Radljevo“ biće proizvedene 2017. godine, najavio je na Ubu generalni direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović. On je na sastanku sa predsednikom opštine Ub Darkom Glišićem i direktorom ogranka Rudarskog basena „Kolubara“ Miloradom Grčićem razgovarao o realizovanim i predstojećim aktivnostima vezanim za otvaranje tog ugljenokopa, koji će biti jedan od najvažnijih snabdevača srpskih termoelektrana u narednom periodu. Posle radnog sastanka, održanog u Direkciji za stručne poslove Površinskog kopa „Radljevo“ u osnivanju, Obradović je novinarima rekao da je od 1. juna EPS drugačija kompanija, sa novim planovima, ali su oni i dalje vezani za razvoj rudarskog sektora.

„U planu su nove investicije i nova zapošljavanja u opštini Ub i mislim da sa politikom EPS-a, koja je bazirana na velikom razvoju rudarskog sektora, za šta imamo i podršku Vlade Republike Srbije, dolaze još bolji dani za sve građane u ovoj lokalnoj samoupravi. Intenzivirali smo aktivnosti na otvaranju novog površinskog kopa ’Radljevo’, gde sa radovima krećemo sledeće godine. Tada će biti pokrenuti prvi jalovinski sistemi, dok ćemo prvu proizvodnju uglja sa novog kopa imati 2017. godine“, najavio je Aleksandar Obradović.

Predsednik Opštine Ub Darko Glišić izrazio je zadovoljstvo zbog „veoma konstruktivnog i značajnog sastanka“, na kome su precizirani naredni koraci u daljoj realizaciji kapitalne investicije.

„Kop ’Radljevo’ je od vitalnog značaja za Republiku Srbiju, ali pošto se nalazi na teritoriji opštine Ub, svakako je veoma bitan za nas i biće značajan zamajac u razvoju opštine“, ocenio je Glišić, zahvalivši se Obradoviću i Grčiću što su predano radili na tom značajnom projektu.

Sa sastanka u Direkciji kopa Radljevo

Sa sastanka u Direkciji kopa Radljevo (Foto: Dragana Nedeljković)

Direktor ogranka RB „Kolubara“ Milorad Grčić saopštio je da se eksproprijacija zemljišta za potrebe otvaranja ugljenokopa „Radljevo“ odvija prema planu i ovaj postupak sproveden je na površini od nepunih 110  hektara.

„Do sada smo realizovali oko 200 miliona, a nadam se da ćemo do kraja godine uspeti da realizujemo još oko sto miliona dinara. U rudarstvu je najvažnija eksproprijacija i priprema za otkrivku, zbog čega je veoma bitno da proces eksproprijacije teče više nego zadovoljavajućom dinamikom", konstatovao je Grčić uz podsećanje da je projekat kopa „Radljevo“ koncipiran 1976. godine, te da će posle četiri decenije na njemu početi proizvodnja otkrivke. To garantuje budućnost „Kolubari”, stabilnost Elektroprivredi i opstanak celog ovog regiona, jer Rudarski basen, kako je istakao, znači život ne  samo za Lazarevac, Ub i Lajkovac, već i za nekoliko opština koje se sa njima graniče.

Područje budućeg kopa „Radljevo“ zauzima površinu od blizu 6.000 hektara, sa rezervama od oko 350 miliona tona uglja. Prema planu, eksploatacija će se  vršiti u tri faze. U prvoj, godišnja proizvodnja bi iznosila od tri i po do pet miliona tona, koliko trenutno nedostaje srpskim termoelektranama,  u drugoj bi kapacitet bio povećan za još pet tona, dok bi u trećoj kop dostigao maksimalno povećanje kapaciteta, u zavisnosti od potreba, odnosno od izgradnje novih termoelektrana. Procene govore da bi maksimalna godišnja proizvodnja kopa „Radljevo“ mogla da bude oko 13 miliona tona lignita i da traje do 2040. godine.  Za potrebe novog kopa biće iseljeno oko 900 domaćinstava, kao i javni, komunalni i privredni objekti u selima Radljevo, Šarbane, Kalenić, Brgule, Stublenica i Paljuvi.

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 5 sati 25 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 22 sati 29 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara