Brana i radnik (foto: Dragana Nedeljković)
Brana i radnik (foto: Dragana Nedeljković)
11.09.2015, 07:27

Osnivaju firme za preradu sekundarnih sirovina

č: | fb:

U Tamnavi, prema poslednjem popisu stanovništva, ima 28 Romskih zajenica od kojih su najveće u selima Bogdanovica, Sovljak, Kalenić i Kožuar. Uz zemljoradnju i povrtarstvo, uglavnom za svoje potrebe, bave se sakupljanjem i prodajom sekundarnih sirovina.

U Kaleniću, gde će se na napuštenim kopovima RB Kolubara, graditi regionalna deponija za 14 opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga, kao i beogradske opštine Lazarevac, Obrenovac i Barajevo, Romi su se ranije bavili sakupljanjem i prodajom uglja zaostalog na napuštenim kopovima zbog čega su često imali problema sa vlastima i policijom.

Sada nekoliko Romski porodica živi od sekundarnih sirovina o čemu svedoče i table njihovih firmi istaknutih na kućama i poslovnim objektima. Reklo bi se da su u tom poslu najdalje odmakli Vasići, Milena i Brana, koji sa sinovima i snahama od 2012. godine imaju porodičnu firmu "Brana i sinovi DOO", čija je glava Milena (48).

Brana i Milena Vasić

Brana i Milena Vasić (Foto: Dragana Nedeljković)

Pretežna delatnost firme, koja se finansira i sredstvima EU namenjenih inkluziji Roma, jeste otkup i dalja prodaja sekundarnih sirovina od metala, ali je u planu proširenje delatnosti kroz otkup tvrde i meke plastike, njene dalje prerade i prodaje krajnjim kupcima. 

Presovana i samlevena plastika je namenjena topljenju i ponovnoj upotrebi u industriji. "Brana i sinovi" su porodično preduzeće: vlasnica, Milena Vasić, je zadužena za administrativne i organizacione poslove, njen suprug Brana (51) ugovara poslove i prevozi sirovine, a u posao su uključena i dva sina sa suprugama. 

Mlin za preradu plastike, presa i traktor sa utovarivačem omogućiće proširenje delatnosti, nova tržišta za otkup i preradu plastike, što će otvoriti tri nova radna mesta gde će se zaposliti dve Romkinje i jedanRom. 

(Foto: Dragana Nedeljković)

Dodeljena oprema će omogućiti efikasniju preradu sirovina i preradu svih vrsta plastike, što će obezbediti dalji rast i razvoj preduzeća. "Brana i sinovi" su uložili više od 7.000 evra sopstvenog kapitala u reciklažni pogon, gde će biti smeštene nove mašine."Vrednost pomoći uz Evropske unije (EU) je oko 25.000 evra u mašinama i opremi. Gro toga je već stiglo u Kalenić, ćekamo još traktor", rekla je Kolubarskim.rs vlasnica Milena Vasić.

Manirom iskusne poslovne žene kaže kako su se vremena promenila, a situacija na tržištu se pogoršala. "Može li da se živi od ovoga? Mora, mada je sve teže. Nismo sami, konkurencija je jaka, a uglavnom radimo da bismo izmirili obaveze državi. Nama šta ostane", priča Milena. Dodaje kako se "ove godine dešava nešto što se ne pamti jer su cene njihovog proizvoda, mlevene plastike, pale deset puta! To neminovno utiče i na naše otkupne cene", veli ona.

Obaveza firme "Brana i sinovi" je zapošljavanje dvoje Roma uz uslov da njihov radni odnos traje do 2017. godine.

Prema podacima Lokalne kancelarije za Rome na Ubu, koju vodi Dragan Jovanović, Roma u Tamnavi, po poslednjem popisu ima 1.160, a procena je da ih je "preko 2.500 s tim što ih sve više ide u inostranstvo". Među njima je 248 đaka uzrasta od prvog do osmog razreda ne računajući njih 20-tak iz sela Paljuvi, koje je na području Ubske opštine, a u školu idu u Lajkovac, gde im je bliže.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, među nezaposlenim Romima je 28 sa četvrtim i 13 sa trećim stepenom stručne spreme. Dva mladića su završila fakultete - jedan drugi Geološki fakultet. Odlični i vrlo dobri đaci mogu da konkurišu za stipendije, a takvih je trenutno 23, kaže Jovanović i dodaje da su ranije i dobri đaci dobijali stipendije ali su sada propisi izmenjeni i pooštreni. U Lokalnoj kancelariji za Rome na Ubu su zadovoljni saradnjom sa lokalnom samoupravom uz primedbu da bi ona, ipak, mogla biti i bolja.

Firma Brana i sinovi

Firma Brana i sinovi (Foto: Dragana Nedeljković)

 

 

 

 

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 11 sati 38 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 4 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara