Polomljen semafor kod škole u Peckoj (foto: Kolubarske.rs)
Polomljen semafor kod škole u Peckoj (foto: Kolubarske.rs)
25.09.2015, 11:48

Slika Srbije i njenih uredno plaćenih činovnika

č: | fb:

Više od četiri godine je polomljen semafor u Peckoj, koji je postavljen kod OŠ „Vojvoda Mišić“, a za to niko ne mari, niti ima nameru da semafor popravi.

Za one koji ne znaju, u Podgorini je varošica Pecka sa OŠ „Vojvoda Mišić“, koja je godinama nosila ime po partizanskom prvoborcu Čedi Milosavljeviću, učitelju, učesniku događaja 7. jula 1941. u Beloj Crkvi, kod Krupnja, gde Žikica Jovanović Španac „ispali ustaničku pušku“ na dva lokalna žandarma, koji su obezbeđivali Ivanjdanski vašar.

Škola u Peckoj je u „glavnoj“ ulici, ispostaviće se delu dva regionalna puta, koji sa valjevske i šabačke strane Pecku povezuju sa Ljubovijom, takođe u Srbiji, a što bitno određuje tok dalje priče.

U ulici kod škole svojevremeno je postavljen semafor, prvi u Podgorini, i obeležen pešački prelaz, posle saobraćajne nesreće u kojoj je teže povređena učenica. Pre nešto više od četiri godine sneg je polomio semafor, koji do danas nije popravljen, a kako se vidi na fotografiji ni pešački prelaz ko zna od kada nije obeležen. Uzgred, semafor je „udaren“ u sred trotoara, po projektu valjda...

U razgovoru sa Milomirom Stanimirovićem, direktorom Opštinske direkcije u Osečini, saznali smo da semafor i pešački prelaz nisu u nadležnosti te direkcije zbog toga što su na dva regionalna puta. „Da je do nas on bi odavno bio popravljen za manje od 24 sata, a pešački prelaz bi bio uredno obeležavan kao i svi drugi u Osečini, na primer“, rekao je Stanimirović danas Kolubarskim.rs.

Upućeni smo na Velička Velju Markovića, šefa komunalne inspekcije. I Marković reče kako je za semafor u Peckoj nadležno Preduzeće za puteve Beograd (PZP), koje je na tenderu JP Putevi Srbije dobilo posao na održavanju regionalnih puteva kroz Pecku.

Utisak je kako mu ne bi pravo, što ga dva puta pitamo da li je inspekcija „iput“ intervenisala kod Mladena Mirića, nadzornog organa JP Putevi Srbije za taj kraj. „Mi smo načinili zapisnik kada je semafor polomljen (dakle, pre četiti godine!, prim. BV), a potom uklonili polomljeni deo semafora kako nekoga, pre svega đake, ne bi povredio“, bila je suština Markovićeve „odbrane“.

Hteli, nehteli – nova adresa za „slučaj semafora u Peckoj“ bio je Mladen Mirić. Ali, ne lezi vraže - „Izvinite, nisam nadležen da dajem izjave, morate pozvati JP Putevi Srbije“, ljubazno će Mirić. „Verujte da ne znam e-mail adresu, ali lako ćete je naći. Znam samo da je naše sedište u Bulevaru kralja Aleksandra 82, u Beogradu“, reče Mirić na dodatno potpitanje, još jednom se izvinjavajući što ne može da nam kaže ni to da li je „iput“ intervenisao kod nadležnih (i pretpostavljenih mu) da se problem reši.

Usput objasni kako ima loše iskustvo sa „lokalnim noinarima“, koji su, svojevremeno, „lokalni razgovor preneli u Srbiji“ ali da ipak nije tužio iako su mu objašnjavali da je na to imao pravo!

Pre no što odlučimo da li ćemo tražiti e-mail JP Puteva Srbije ili PZP Beograd, pomenusmo Miriću „genijalnost“ direktora mu Zorana Drobnjaka, na šta se „nadzornom organu“ omače kako je i on „iz Čačka, te da je sa braćom Drobnjk i klikere igrao“!

Na kraju, i ovo je slika države Srbije i njenih uredno plaćenih činovnika na svim nivoima. Kolubarske.rs apeluju na današnje sagovornike, a ako ne može drugačije i na Nenada Stevanovića, predsednika Osečanske opštine, da telefonom intervenišu „đe treba“ kako bi semafor bio popravljen e da se, ne daj Bože, opet ne desi nesreća u kojoj bi neko đače moglo i da nastrada!

Pred početak svake školske godine naširoko se priča o dodatnim aktivnostima na zaštiti đaka u saobraćaju, posebno u blizini osnovnih škola, drže se i seminari, policija je aktivna...

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 33 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 22 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.