Povelja uručena supruzi Marici i sinu Milošu (foto: Dragana Nedeljković)
Povelja uručena supruzi Marici i sinu Milošu (foto: Dragana Nedeljković)
03.10.2015, 08:28

Posthumno dodeljena Povelja Miroslavu Selakoviću Falji

č: | fb:

Povodom 3. oktobra, dana oslobođenja Uba u Drugom svetskom ratu koji se, ujedno, obeležava i kao Dan opštine, održana je svečana sednica lokalnog parlamenta, na kojoj je posthumno dodeljena Povelja Miroslavu Selakoviću Falji za izuzetan rad i trajan doprinos razvoju opštine Ub.

Odbornike, preživele učesnike NOB-a, delegacije boračkih udruženja i predstavnike političkog, privrednog, kulturnog i sportskog života Tamnave i susednih opština pozdravio je predsednik SO Dragan Jelić i pozvao ih da minutom ćutanja odaju poštu preminulom Nikoli Lukiću, pomoćniku predsednika opštine Ub.

Zdenko Duplančić

Zdenko Duplančić (Foto: Dragana Nedeljković)

Pukovnik avijacije u penziji Zdenko Duplančić podsetio je na ratna stradanja i sudbonosnu bitku za oslobodjenje Uba u kojoj je učestvovao kao borac Prve proleterske brigade Drugog crnogorskog bataljona.

„Danas se u našoj zemlji umnogome neistinito prikazuje naša borba i falsifikuje istorija, umesto da se Srbija ponosi učešćem u antifašističkoj koaliciji borbama svojih sinova, koji su nastavili tradiciju svojih predaka u borbi protiv stranih zavojevača i domaćih izdajnika. Organizacije SUBNOR-a Srbije i Uba zbog toga imaju zadatak da se u našoj zemlji bore za istinu, a i mesne vlasti treba da pomognu u očuvanju i negovanju antifašističke tradicije, kao što se to danas čini“, poručio je Duplančić.

Povelja zaslužnog građanina

U drugom delu svečane sednice, Povelju zaslužnog građanina, koja je posthumno dodeljena Miroslavu Selakoviću Falji za izuzetan rad i trajan doprinos razvoju opštine Ub, uručena je njegovoj supruzi Marici i sinu Milošu. Selaković je bio predsednik ubske opštine  od 1972. do 1982. godine, a inicijativa da se ovo visoko priznanje dodeli prvi put potekla je od građana.

Marica Selaković

Marica Selaković (Foto: Dragana Nedeljković)

Odluku je obrazložio Tomislav Bošković rekavši da je vreme Faljinog predsednikovanja predstavljalo period burne izgradnje i prave renesanse celog kraja. „On je odavno postao legenda, a mi, dodelom ovog priznanja, želimo da mu odužimo samo delić duga ove sredine”, objasnio je razlog da se Povelja zaslužnog građanina posthumno dodeli Miroslavu Selakoviću Falji (1937-1986). Njegov lik i delo upotpunio je ubski glumac Aleksandar Tadić čitanjem odlomka iz knjige posvećene Falji „Snovi, delo, večnost” autora Milana Milovanovića.

U vreme Selakovića, izgrađeno je ono po čemu se Ub i sada prepoznaje: stadion, bazen, hotel, Zanatski centar, silosi, dva mosta preko Ubače u centru grada, Autobuska stanica, OŠ „Milan Munjas”,… Podignuti su i brojni privredni objekti: fabrike „Kerub”, „Ubljanka”, „Petar Velebit”, Ciglana, farme u Čučugama i Banjanima, Ribnjak u Dokmiru, gde je bilo zaposleno oko 4.000 radnika.  Jedina manifestacija koja u kontinuitetu traje 29 godina, od Faljine smrti do danas jeste memorijalni fudbalski turnir u njegovu čast,  čiji su organizatori FK Jedinstvo i  veterani kluba.

Povelju zaslužnog građanina uručio je predsednik Opštine Ub Darko Glišić, dok se Selakovićeva supruga Marica u ime porodice zahvalila opštinskom rukovodstvu i svim građanima što su na ovakav način nagradili njegovu posvećenost Ubu i  što nisu zaboravili njegovo delo.

Da ne zaboravljamo i da poštujemo

Nakon projekcije kraćeg video zapisa o aktivnostima lokalne samouprave u proteklih godinu dana i realizovanim projektima izmedju dva praznika, prisutnima se obratio Darko Glišić napominjući da obeležavanjem dana oslobodjenja Uba i uručenjem, posthumno, Povelje zaslužnog građanina, opština šalje dve jasne poruke.

Darko Glišić

Darko Glišić (Foto: Dragana Nedeljković)

“Prva je da ne zaboravljamo, druga je da poštujemo. Ne zaboravljamo sve one koji su nesebično svoje živote dali kada su oslobađali ovo mesto, državu u kojoj danas živimo i državu u kojoj smo živeli u nekom prethodnom periodu. Sećaćemo ih se svake godine u isto vreme, jer njihova žrtva je večna i ono što su uradili u borbi protiv fašizma i za oslobodjenje našeg naroda je nešto što mora da ima večnu zahvalnost. Drugo, veoma je važno da poštujemo ljude koji su nesebično radili za svoju misiju, a misija im je bila da se bolje živi i što više izgradi. Čovek kome smo dodelili Povelju je udaro temelje onoga što se danas zove Ub i ti temelji su veoma čvrsti i dobri. Nama, koji dolazimo posle Selakovića lako je da na zdravim temeljima unapredjujemo našu opštinu, treba samo da pokažemo zajedništvo, koje smo i imali u prethodnom periodu, i da predano i marljivo radimo. Treba da pokažemo da možemo da se izdignemo iznad svega onoga što je obična ljudska zadjevica, politika, ili bilo šta drugo što može da omete ljude, da ih zavadi ili da ih spreči da realizuju nešto što je njihov cilj. Naš cilj je prosperitetniji i lepši Ub, koji će svima biti na ponos i na tome ćemo raditi i u narednom periodu", obećao je Glišić.

Polaganje venaca

Polaganje venaca (Foto: Dragana Nedeljković)

Povodom Dana oslobodjenja Uba, danas su položeni venci i cveće na spomen obeležja žrtvama Narodno-oslobodilačkog rata i biste narodnih heroja na Gradskom trgu. Počast su odale delegacije republičkog i opštinskog SUBNOR-a, kao i lokalne samouprave na čelu sa zamenikom predsednika opštine Ub Aleksandrom Jovanovićem Džajićem.

 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 22 sati 32 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju 2.05.2024

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara