Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Ub (foto: Dragana Nedeljković)
04.10.2015, 08:27

„UrBan fest” među najboljim projektima

č: | fb:

U sklopu ovogodišnjeg konkursa „Mladi su zakon” za Moravički, Mačvanski i Kolubarski okrug, među odabranim predlozima koji se finansiraju sredstvima Ministarstva omladine i sporta našao se i projekat „UrBan Fest” Udruženja ubski omladinski klub (UB OK). Cilj projekta je unapređenje kvaliteta života dece i omladine sa posebnim potrebama iz Specijalne škole „Ljubomir Aćimović” u Murgašu  i Udruženja „Živimo zajedno” kroz njihovo uključivanje u različite kulturne i ekukativne programe predstojećeg mini festivala na Ubu. Prema rečima Jelene Pavlović, menadžera za projekte u Udruženju „UB OK”, festival će biti organizovan u saradnji sa Ustanovom za kulturu i sport, Galerijom „Sveti Luka”,  Gradskom bibliotekom „Božidar Knežević” i Gimnazijom „Branislav Petronijević”, a uz podršku i angažovanje mladih slikara, pisaca i muzičara.

„UrBan fest” počinje obeležavanjem Dečje nedelje (5 - 12. oktobar), kada će se održati „Kreativni dani”, a potom i prodajna izložba radova nastalih na ovim likovnim radionicama i kolonijama za mlade ometene u razvoju. Sav prihod od prodaje biće uplaćen na račun Udruženja za pomoć i podršku osobama sa posebnim potrebama „Živimo zajedno”.

Jelena Pavlović

Jelena Pavlović (Foto: Iz lične arhive)

„Projektom je planirana i izrada grafita, što će ulepšati vizuelni identitet našeg grada i, ujedno, doprineti afirmaciji talenta mladih ubskih umetnika. U saradnji sa Gradskom bibliotekom organizovaćemo mini sajam knjiga, a nizom različitih kulturnih sadržaja, kao što su promocije knjiga, poetske večeri, radionice stripa i pozorišne predstave, nadam se da ćemo podstaći mlade ljude na čitanje, posete kulturnim događajima i kreativnost, a pre svega pomoći deci sa posebnim potrebama i tako na pravi način promovisati humanost i solidarnost u našem gradu. Projekat će se realizovati tokom naredna tri meseca, dok će završni događaj obeležiti koncerti  i turnir u basketu na brdu „Šepkovac”. Nadam se da ćemo pored mladih, podstaći i sve druge sugrađane da se uključe u „UrBan fest”, kaže o predviđenim projektnim aktivnostima Jelena Pavlović.

Na konkurs za finansiranje projekata u okviru programa „Mladi su zakon 2015”, čiji je cilj podsticanje aktivizma, volonterizma i humanosti mladih, prijavilo se 29 udruženja i neformalnih volonterskih grupa sa teritorije Moravičkog, Mačvanskog i Kolubarskog okruga. Nadležna komisija Ministarstva omladine i sporta odlučila je da podrži  19 projekata, koji će biti finansirani u ukupnom iznosu od 1,5 miliona dinara i realizovani uz podršku resurs centra „FORCA Požega”.

 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 50 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju 2.05.2024

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara