Radovi na kanalu Klenovica –Tamnava  (foto: Dragana Nedeljković)
Radovi na kanalu Klenovica –Tamnava (foto: Dragana Nedeljković)
09.10.2015, 15:57

Kanal Klenovica – Tamnava biće završen sledeće nedelje

č: | fb:

U selu Takovu u toku su radovi na izgradnji rasteretnog kanala Klenovica –Tamnava dužine 426 metara, koji će tridesetak domaćinstava uz ove dve reke zaštititi od poplava. Na tom potezu je prilikom svake jače kiše dolazilo do izlivanja i plavljenja okolnih domaćinstava i poljoprivrednog zemljišta, zbog čega meštani  godinama unazad trpe velike štete. Izgradnjom rasteretnog kanala, koji je zajednička investicija Javnog preduzeća „Srbijavode“ i opština Ub, ovo područje biće sigurno, a ljudi i imovina bezbedni.

Radove u Takovu sa saradnicima je obišao je predsednik opštine Ub Darko Glišić i naveo da je lokalna samouprava, poučena lošim iskustvima iz prethodnog perioda, ove godine preduzela niz preventivnih mera odbrane od poplava.

„Obećali smo da ćemo učiniti sve što možemo da domaćinstva u Takovu, koja su pri svakoj većoj  kiši bila pod vodom, probamo da spasemo, i uz veliku pomoć ’Srbijavoda’  i direktora tog javnog preduzeća Gorana Puzovića mi rešavamo ovaj problem. Nakon uzgradnje rasteretnog kanala, meštani naseljeni uz Tamnavu i njenu pritoku Klenovicu više neće morati da strepe za svoje domove, okućnice i imanja.  Javno preduzeće ‘Srbijavode’ finansira radove, čija je vrednost 1,3 miliona dinara, dok će opština snositi troškove eksproprijacije vlasnicima šume, kroz koju se kopa rasteretni kanal. Vrlo sam zahvalan tim ljudima koji su, ne čekajući da kompletnu administraciju završimo, dozvolili da se udje u šumu, čime su pokazali odgovornost prema svojim komšijama“, rekao je Glišić u Takovu, gde je sa svojim zamenikom Aleksandrom Jovanovićem Džajićem i članom Opštinskog veća Sašom Spasićem obišao radove na izgradnjin rasteretnog  kanala.

Obilazak radova

Obilazak radova (Foto: Dragana Nedeljković)

Ukoliko vremenske prilike dozvole, rasteretni kanal Klenovica – Tamnava trebalo bi da bude završen do ponedeljka. Na radovima izgradnje kanala, širine dva metra na dnu, a pet na vrhu, sa odbrambenim nasipom na levoj obali visine dva metra, angažovano je valjevsko preduzeće „Erozija“. Prema rečima Đorđa Maleševića, odgovornog lica za ovu investiciju,  pre početka radova razmatrane su razne mogućnosti za rešavanje problema poplava u Takovu.

„Reka Klenovica, sama po sebi, nije do sada pravila probleme, ali Tamnava, izlivajući se u Vrelu, dolazila je poljima frontalno i punila njeno korito. Samim tim, dolazila je iza leđa našeg odbrambenog sistema i plavila kuće, imanja i poljoprivredne površine. Pošto je u ovom delu Tamnava pročišćena pre tri godine i ne izliva se prilikom velikih voda, došli smo na ideju da voda, koja se izliva na mostu u Vrelu i dolazi frontalno, bude ’uhvaćena’ ovim kanalom i sprovedena ponovo u Tamnavu, kako ne bi nastavila svoj put nizvodno i plavila domaćinstva pri svakoj malo većoj kiši. Desna obala korita je namerno ostavljena bez nasipa da prihvati veliku vodu iz Vrela, a sam odbrambeni nasip radi se na levoj obali kanala i njegova kota je na koti krune Tamnave, tako da sve dok je Tamnava u svom koritu na ovom potezu, kanal će funkcionisati. Ovde je specifično što su na nekim delovima depresije na samom terenu, pa je teren bio u kontra padu, ali to smo tehnički rešili i kanal sada ima pad ka Tamnavi. Na samom kanalu biće dva cevasta propusta - jedan na lokalnom putu i drugi koji se radi armiranim betonskim cevima Fi 1200 sa izlivnom i ulivnom gradjevinom. Na izlivnoj gradjevini će biti i žablji poklopac koji će se u slučaju nadolaska veće vode u Tamnavi nego u kanalu zatvoriti, tako da neće doći do povratnog efekta i izlivanja Tamnave u branjeno područje“, objasnio je dipl. ing. Đorđe Malešević ulogu i način funkcionisanja rasteretnog kanala u Takovu.

Glišić i Malešević

Glišić i Malešević (Foto: Dragana Nedeljković)

Javno preduzeće „Srbijavode“ radiće i glavni rasteretni kanal Gračića – reka Ub u Sovljaku i, prema rečima Glišića, to je zahtevniji i neuporedivo skuplji posao, jer će i kanal biti znatno duži.

„Vrednost radova je 17 miliona dinara, plus eksproprijacija, što će ukupnu investiciju da dovede na 200.000 evra, ali ulazimo u nju. Pri kraju smo sa prikupljanjem dokumentacije i mislim da ako bi sve bilo kako treba, čak i ove godine mogli bismo da krenemo u neke radove, čime bi svi oni koji su u ranijim periodima stradali od Gračice bili zaštićen“, naveo je Glišić.

 U cilju zaštite od poplava, do kraja godine biće uređeno i korito reke Tamnave u donjem toku, na ulivu u Kolubaru, kako bi se povećao njen proticajni profil i smanjila opasnost od izlivanja.

 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 38 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 11 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara