Radovi na dogradnji postojeće hale (foto: Drgana Nedeljjković)
Radovi na dogradnji postojeće hale (foto: Drgana Nedeljjković)
15.10.2015, 11:52

Ub dobija fabriku eko briketa

č: | fb:

Beogradsko preduzeće „Lađar transport“ planira da do kraja novembra na Ubu otvori fabriku za proizvodnju eko ugljenih briketa. Reč je o investiciji vrednoj oko 1,5 miliona evra, koja će u startu obezbediti 90 novih radnih mesta. Pogon se nalazi u prostoru nekadašnjeg „Termoelektra“, gde jedan broj već zaposlenih radnika uređuje fabrički krug, poslovne prostorije i halu, u kojoj će biti smeštene mašine za proizvodnju, isključivo namenjenu izvozu. 

Deo montirane opreme

Deo montirane opreme (Foto: Drgana Nedeljjković)

Prema rečima Ranka Šćekića, budućeg direktora fabrike briketa, u ogranak na Ubu preduzeće „Lađar transport“ do sada je uložilo 800.000 evra sopstvenih sredstava, od čega 150.000 u sređivanje objekata. Pored postojeće, gradi se i nova hala površine 800 kvadrata sa savremenom linijom za pakovanje, u kojima će tokom novembra biti montirane sve mašine. Oprema je nabavljena u Kini, dok će osnovnu sirovinu za eko brikete – ugljenu situ, obezbeđivati Rudarski basen „Kolubara“. Planirani proizvodni kapacitet je 25 tona tog energenta na sat i radiće se u tri smene tokom čitave godine. Šćekić naglašava da će zaposleni „osim prosečnih i malo više od prosečnih ličnih dohodaka“, imati i topli obrok u fabričkoj menzi. Namera investitora je da do narednog leta proširi proizvodnju, što će omogućiti zapošljavanje još oko 30 radnika.

Ranko Šćekić

Ranko Šćekić (Foto: Dragana Nedeljković)

"Fabrika je jedinstvena u Evropi što se tiče proizvoda, jer će proizvoditi ekološki ugljeni briket po svetskim i EU standardima, sa maksimalno 0,79 posto sagorivog sumpora, a u Evropi je dozvoljeno jedan posto. Prednost naše tehnologije je što osnovnu sirovinu nabavljamo iz „Kolubare“, a sirovina je nus proizvod tog preduzeća i stvara velike ekološke probleme Srbiji. To je takozvana ekološka bomba i mi od tog ekološkog lošeg materijala pravimo ekološko čvrsto gorivo prve kategorije u rangu čvrstih goriva. Pored osnovne sirovine, ugljene site iz taložnika, postoje još tri sirovine i sve su organskog porekla. Plasman proizvoda biće sto posto izvozni i imamo dosta potencijalno zainteresovanih kupaca iz inostranstva za naš proizvod, koji je deficitaran na evropskom tržištu, jer i ono malo što se proizvodi u okolnim zemljama, kao što su Bugarska i Rumunija, to je sa preko 3,5 posto sumpora. Naša ciljna grupa je industrijska proizvodnja, pošto ćemo imati jako veliki kapacitet – jedan šleper eko briketa na svaki sat, dok u drugoj fazi, a ja se nadam da će to biti do juna sledeće godine, planiramo da uvedemo i pakovanje u manje džakove za individualne kotlarnice i otvorimo dodatnih tridesetak novih radnim mesta. Na žalost, postojeći objekat 'Termoelektra' morali smo da uzmemo u zakup, pošto je to preduzeće u stečaju, ali s obzirom na to da smo mnogo uložili u njegovo sredjivanje i opremanje, naša je želja da ga otkupimo. Kada se završi stečajni postupak,  nadam se da ćemo imati prioritet pri kupovini,  kaže Ranko Šćekić o tehnologiji, tehničkim karakteristikama proizvoda i planovima fabrike eko briketa na Ubu. On dodaje da 'Lađar transport' veliku zahvalnost duguje predsedniku opštine Ub Darku Glišiću, jer bez njegove podrške i pomoći ne bismo došli ovde, kao i Nacionalnoj službi za zapošljavanje Valjevo koja nam je izašla u susret dodelom subvencionisanih sredstava za jedan broj  novootvorenih radnih mesta", kaže Šćekić.

Investicija od koristi za opštinu i državu

Povodom najavljenog otvaranja, buduću fabriku eko ugljenih briketa posetili su Darko Glišić i direktor valjevske NSZ Mihailo Milutinović i istakli da se jedan složen i zahtevan projekat uspešno privodi kraju.

Uz podsećanje da je sredinom septembra zvanično počela sa radom i fabrika ugljenih briketa u Murgašu, prvi čovek ubske opštine izrazio je i zadovoljstvo zbog dolaska još jednog investitora u Tamnavu.

"Jedno od naših obećanja  bilo je da polako privredu podižemo na noge i da ljude upošljavamo, i mi to radimo. Samo u Murgašu i ovde, na Ubu, biće zaposleno 130 radnika, a ovo nije poslednja fabrika koju ćemo otvoriti. Zahvaljujući Ranku Šćekiću, kao vrlo korektnom čoveku koji se odlučio za opštinu Ub i opredelio velika sredstva da uloži, i direktoru Mihailu Milutinoviću koji je podržao ovaj projekat, uspeli smo da napravimo jednu zdravu konstrukciju i dobru investiciju. Put iza nas je bio dug, naporan i težak, jer nije lako ponovo pokrenuti proizvodnju i fabriku koja je upropašćena iščupati iz zaborava. Krug 'Termoelektra' je bio obrastao u korov, pogon zapušten i podatak da je odavde odvezeno 157 kamiona smeća govori u kakvom se stanju objekat nalazio. Sada, kada pogledam iza sebe, vidim da ni taj put ni trud nisu bili uzaludni, a zadovoljstvo će biti potpuno kada svih 90 novih radnih mesta bude popunjeno i krene proizvodnja.  To je veoma korisno za Ub i našu opštinu i podsticaj je svima nama koji živimo ovde da još predanije radimo", izjavio je Glišić.

Šćekić, Glišić i Milutinović

Šćekić, Glišić i Milutinović (Foto: Drgana Nedeljjković)

Nacionalna služba za zapošljavanje Valjevo odobrila je fabrici eko briketa subvencije za otvaranje 35 novih radnih mesta, u ukupnom iznosu od 5,5 miliona dinara i na taj način podržala  projekat velikog potencijala, rekao je direktor te institucije Mihailo Milutinović.

"Videli smo sav potencijal ovog projekta, shvatili smo da nešto što predstavlja problem može biti prednost i da, uslovno rečeno, za smeće možemo dobiti devize, a osnovni prioritet naše Vlade je da imamo dobre spoljnotrgovinske bilanse. Ovo je projekat koji treba da služi za primer jer doprinosi i ravnomernom razvoju Srbije i, imajući u vidu sve te činjenice, Nacionalna služba za zapošljavanje ga je zdušno podržala, a ja se nadam da ovde nije kraj. U Beogradu, u našem Upravnom odboru, takodje su videli sav potencijal ovog posla i duboko sam ubedjen da ćemo partnerski nastaviti da podržavamo ne samo njega, nego će i svi drugi kvalitetni projekti, pre svega izvozno orijentisani, uvek imati punu podršku države, a samim tim i Nacionalne službe za zapošljavanje", kazao je Milutinović.

Dodeljena sredstva namenjena su za novo zapošljavanje teško zapošljivih kategorija, u ovom slučaju radnika do 30 i preko 50 godina na period od dve godine.

Putokaz na ulazu u fabriku

Putokaz na ulazu u fabriku (Foto: Drgana Nedeljjković)

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 21 sati 56 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju 2.05.2024

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara