Sa ceremonije dodele ugovora (foto: DN)
Sa ceremonije dodele ugovora (foto: DN)
02.11.2015, 08:15

Opštini Ub dodeljeno 600 hiljada evra

č: | fb:

Opština Ub dobila je sredstva u iznosu od oko 600.000 evra za sprovođenje drugog, četvrtog i petog potprojekta Regionalnog stambenog programa Republike Srbije (RSP), čime će obezbediti krov nad glavom za 40 izbegličkih porodica na svojoj teritoriji. U ova tri potprojekta uključena je 61 lokalna samouprava u Srbiji, kojima je ukupno dodeljeno 47,5 miliona evra za stambeno zbrinjavanje više od 2.000 izbeglica iz BiH i Hrvatske, a rok da taj zadatak ispune je novembara 2017. godine. Zvanična ceremonija dodele ugovora o sprovođenju Regionalnog stambenog programa izabranim gradovima i opštinama, među kojima je i Ub, organizovana je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, u prisustvu visokih predstavnika Vlade Srbije, Delegacije EU, ambasada SAD i Turske, donatora, UNHCR-a, OEBS-a, Komesarijata za izbeglice i migracije,...  Predsedniku opštine Ub Darku Glišiću, kao i predstavnicima još 60 lokalnih samouprava, ugovor je uručio Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, prvi potpredsednik Vlade i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Srbije.

Regionalni stambeni program je još jedan značajan korak u rešavanju problema izbeglica na teritoriji ubske opštine, izjavio je Glišić nakon ceremonije u Srpskom narodnom pozorištu.

„Imamo privilegiju da smo među 61 opštinom u Srbiji, koje su uspele da prođu kroz program Regionalnog stambenog zbrinjavanja. Veoma sam zadovoljan što smo u prilici da kroz 600.000 evra, koliko otprilike iznosi grant koji mi povlačimo, trajno rešimo stambena pitanja za 40 socijalno ugroženih izbegličkih porodica na teritoriji opštine, otkupom 14 seoskih domaćinstava, izgradnjom šest montažnih kuća i jedne stambene zgrade sa 20 stanova u gradskom naselju Sandića imanje, što je veoma značajno za ljude koji su ostali bez igde ičega, jer će konačno, nakon više od dvadeset godina izbeglištva, imati svoj dom. Opština je u potpunosti ispunila sve uslove i kriterijume za učešće u projektu, jer smo obezbedili zemljište za izgradnju stambene zgrade i njegovo komunalno opremanje, zbog čega smo se i kvalifikovali da budemo u ovom probranom društvu. Zahvaljujem se međunarodnoj zajednici, koja je donirala velika sredstva za ovaj projekat,  Vladi Republike Srbije i svima koji su pomogli da se sprovede Regionalni stambeni program“, rekao je Glišić. Pored njega, uručenju ugovora prisustvovao je i Nebojša Apostolović, poverenik Komesarijata za izbeglice i migracije u ubskoj opštini.

Darko Glišić

Darko Glišić (Foto: DN)

Na zvaničnoj ceremoniji u Srpskom narodnom pozorištu, osim Ivice Dačića, obratili su se Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji, ambasadori SAD i Turske, Majkl Kirbi i Mehmet Kemal Bozaj, Stefan Selen, zamenik direktora Generalnog direktorata za zajmove i društveni razvoj Razvojne banke Saveta Evrope, Hans Fridrih Šoder, šef predstavništva UNHCR za Srbiju, Majkl Ujehara, vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a i Goran Kvrgić, direktor Jedinice za upravljanje projektom Istraživanje i razvoj.

RSP je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi. Uz podršku Evropske komisije, Vlade SAD, UNHCR-a, OEBS-a i ostalih donatora, uspostavljen je Fond RSP za sredstva donatorske zajednice. Fondom upravlja Razvojna banka Saveta Evrope (CEB). 

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara