Radovi na Sandica imanju (foto: Dragana Nedeljković)
Radovi na Sandica imanju (foto: Dragana Nedeljković)
04.11.2015, 09:55

Asfalt u ubskom naselju Sandića imanje

č: | fb:

Više puta najavljivani radovi na Sandića imanju konačno su započeti. U ovom naselju u toku su radovi na izgradnji kišne kanalizacije i tri ulice sa trotoarima, u ukupnoj dužini od 600 metara, koji bi trebalo da budu završeni do kraja godine. Vrednost investicije je 20 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena posebnim ugovorom sa Rudarskim basenom „Kolubara“.

Prve kuće na Sandića imanju napravljene su pre 26 godina, ali u ovom gradskom naselju do sada nije izgrađen ni metar asfalta, tako da su mnogi meštani početak radova dočekali u neverici. Među njima je i Života Živanović, „starosedelac“ na Sandića imanju.

„Ja sam ovde od 15. avgusta 1989. godine i prvi sam se doselio sa komšijom Aškovićem. Imamo ulice, ali nemamo asfalt već 26 godina. Ne mogu da verujem da ćemo ga konačno dobiti, jer pet, šest puta do sada su započinjali neke radove i uvek odustajali”, ističe Živanović.

Prvi asfalt sa nestrpljenjem očekuje i geometar Predrag Stanojlović koji je, kako kaže, parcelisao Sandića imanje devedesetih godina, a nešto kasnije tu se i doselio.

„Posle svih muka koje smo imali zbog neasfaltiranih ulica, dočekali smo i početak njihove izgradnje. Veoma sam zadovoljan zbog toga i zahvalan opštinskom rukovodstvu što će obećano ispuniti”, kaže Stanojlović.

Glišić sa meštanima Sandića imanja

Glišić sa meštanima Sandića imanja (Foto: Dragana Nedeljković)

Sa izgradnjom kompleksa ulica na Sandića imanju čekalo se nešto duže zbog složene procedure i nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, objasnio je predsednik opštine Ub Darko Glišić prilikom obilaska radova.

„Pošto pojedini problemi još nisu rešeni, a sredstva smo obezbedili, doneli smo odluku da jedan manji deo naselja isključimo iz prve faze projekta da bismo konačno uradili infrastrukturu na Sandića imanju, koje na normalne uslove čeka gotovo tri decenije. Prva faza biće završena do kraja godine, kada će Sandića imanje dobiti tri asfaltirane ulice i potpuno nov i moderan izgled, kao što i priliči jednom gradskom naselju. Već na proleće uradićemo i preostale dve kraće ulice, koje nisu obuhvaćene prvom fazom zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i otpočeti sa gradnjom jednog pešačkog mosta preko reke Ub, kako bismo ovo naselje približili gradu”, izjavio je Glišić, uz najavu radova i u naselju Svinjci, gde će se krajem novembra, ukoliko vreme dozvoli, krenuti sa izgradnjom ulica Nemačkih interniraca i Neimarska. I ovi radovi finansiraće se sredstvima EPS-a.

Uređenje seoskih i atarskih puteva

Zahvaljujući JP „Putevi Srbije“, još tri sela dobiće puteve sa asfaltnom podlogom širine tri metra i bankinama od dva metra, sa izgrađenim propustima i pristupnim rampama. Deonice dužine od po pola kilometra grade se u Kalinovcu i Molorcima, dok se u Sovljaku grade dva puta: 400 metara u zaseoku Tamnava i 135 metara u romskom naselju pored Gračice. Radove u Sovljaku i Kalinovcu obišao je predsednik opštine UB Darko Glišić i izrazio zadovoljstvo zbog nastavka saradnje sa „Putevima Srbije“, koje će ove godine u saobraćajnu infrastrukturu na području Tamnave uložiti blizu 200 miliona evra, koliko je investiralo i 2014. On je podsetio da je tokom proleća i leta sredstvima tog preduzeća izgrađeno šest seoskih puteva i rekonstrisano nekoliko regionalnih pravaca.

Radovi u Kalinovcu

Radovi u Kalinovcu (Foto: Dragana Nedeljković)

Osim pomenutih, započeti su i radovi na uređenju atarskih puteva u Banjanima, Pambukovici i Sovljaku, koji će biti obnovljeni na ukupnoj površini od 24.468 kvadratnih metara, za šta je obezbeđeno 10,3 miliona dinara. Za uređenje ovih poljskih puteva, opština Ub je od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine dobila šest miliona dinara, dok je učešće lokalne samouprave 4,3 miliona dinara. Radovima je predviđeno ravnanje terena, nasipanje šljunčanom ili kamenom podlogom, iskop kanala i postavljanje propusta gde je to neophodno, a rok za njihov završetak je sredina novembra.

„Pošto će radovi biti izvedeni veoma kvalitetno, mi ćemo se truditi da iskoristimo tu dobru pripremu i sva tri puta stavimo pod asfalt do kraja godine”, kaže Glišić. Radovi na asfaltiranju atarskih puteva biće finansirani iz sredstava opštinskog budžeta.

Glišić sa meštanima Kalinovca

Glišić sa meštanima Kalinovca (Foto: Dragana Nedeljković)

 

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 dan 12 sati

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara