09.11.2015, 13:53

Osmi Repassage fest

č: | fb:

Opština Ub po osmi put je pokrovitelj, a Ustanova za kulturu i sport domaćin i organizator Repassage festa, jedinstvene smotre najboljih amaterskih pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koja se ove godine održava u periodu od 9. do 17. novembra. Za festivalske nagrade nadmetaće se šest predstava iz ovosezonske produkcije amaterskih trupa iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, kao i dve iz Srbije, jer je pobednički ansambl sa republičkog takmičenja amaterskih pozorišta u Makedoniji otkazao učešće zbog otežane finansijske situacije, tako da je organizator, kao zamenu, u repertoar uvrstio „Putujuće pozorište Rikoti”, lovorikama ovenčan komad na ovogodišnjem Festivalu amaterskih pozorišta Zapadne Srbije u Prijepolju, rađen u kooprodukciji Pozorišta „Janko Veselinović” iz Bogatića i A.P. Doma kulture Prnjavor. Iz istog razloga, pozivu se nisu odazvali ni prvoplasirano ni drugoplasirano pozorište sa republičkog festivala amatera u Hrvatskoj, pa će ovu republiku  predstavljati Gradsko kazalište iz Belog Manastira sa predstavom „Dnevnik Ane Frank“, koja je osvojila treće mesto na tamošnjem državnom takmičenju. U poslednjem momentu, zbog bolesti glumca, učešće na Repasažu otkazao je i pobednik iz BiH, koga će zameniti  Gradsko pozorište Mrkonjić Grad.

Radovan Puletić

Radovan Puletić (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Ustanove za kulturu i sport Radovan Puletić kaže da, bez obzira na okolnosti, osmi Repassage fest se organizuje sa istim zanosom kao i uvek.

„Festival se realuzuje u nepovoljnim finansijskim okolnostima. Ne samo da su takve okolnosti kod nas, nego očigledno i u okruženju. Ali, bez obzira na sve, osmi Repasaž zadržava isti zanos, ideju i istu ambiciju koju je imao i ranijih godina. Dolaze nam pozorišta koja ne samo da imaju najbolje predstave koje možemo dobiti u ovom trenutku, nego su to i organizaciono najsposobnija pozorišta. Nama ne manjka ni volje ni energije da ovaj takmičarski sabor najboljih amaterskih pozorišta iz regiona nastavi da živi. Nadam se da ćemo sledeće godine raditi u mnogo povoljnijim uslovima“, naglašava Puletić.

Osmo izdanje Repasaža večeras otvara KUD „Zarja” iz Celja sa predstavom „Blazinec”,  utorak je rezervisan za „Putujuće pozorište Rikoti”, a sreda za „Veliku dramu” KUD „Kruščić” i Dramskog studija „Luča” iz Kruščića. U četvrtak, 12. novembra van konkurencije nastupa ubsko pozorište „Raša Plaović” sa „Urnebesnom tragedijom”, da bi u petak takmičarski deo festivala bio nastavljen sa predstavom „Odjeci” Centra za djelatnost kulture „Vojislav Bulatović Strunjo” iz Bijelog Polja. Na sceni ubskog Doma kulture u subotu će se naći Gradsko kazalište iz Belog manastira sa „Dnevnikom Ane Frank”, dok poslednjeg takmičarskog dana, u nedelju, 15. novembra, dolaze predstavnici BiH sa predstavom „Baš, ali baš” Gradskog pozorišta iz Mrkonjić Grada .

Svečana dodela festivalskih nagrada i priznanja zakazana je za utorak, kada će glumci Centra za kulturu Tivat u čast pobednika odigrati predstavu„Betula u malu valu”. Iste večeri, glumici Dari Džokić biće uručena nagrada „Raša Plaović” koju zajednički dodeljuju Narodno pozorište iz Beograda i Opština Ub.

O festivalskim nagradama odlučivaće tročlani žiri u sastavu Petar Lalić, profesor književnosti, novinar i rodonačelnik Repasaž festa (predsednik), Ubljanin Milan Bosiljčić, profesor književnosti, pesnik i filmski producent i dramaturg iz Valjeva Branko Lukić. U okviru pratećeg programa osmog Repasaž festa, 13. novembra biće organizovana promocija zbirke pesama „Voli, ne voli - boli” Milana Bosiljčića.

Izložba „Majolike”

Uoči Repasaža, a kao deo pratećeg festivalskog programa, u Galeriji „Sveti Luka” otvorena je izložba „Majolike“ mlade beogradske umetnice Dragane Kuprešanin (1982). U ciklusu pod ovim nazivom autorka predstavlja seriju digitalnih crteža i keramike, koji za temu imaju ornamentiku inspirisanu folklornom arhitekturom u Srbiji, naročito Vojvodini.

Izložbu je otvorio Radovan Puletić, direktor Ustanove za kulturu i sport, istakavši da su „Majolike“ Dragane Kuprešanin rezultat njenog dugogodišnjeg rada na primeni narodnih motiva kao dekorativnih elemenata na keramičkim pločicama.

„To je ono najistorijskije, najistinitije, najobuhvatnije i najromantičnije rečeno kroz ukras. A kada se tradicionalno nasledje jednog podneblja povezuje sa viđenjem i impresijom umetnika koji je odatle – onda je to povezivanje čoveka sa samim sobom, kao najiskonskije zatvaranje ljudskog kruga. ’Majolike’ Dragane Kuprešanin jesu stilizacija onih motive koje obeležavaju Srbiju, najpre Vojvodinu i u kojima se kroz frekventan kolorit prepoznaju i  karakteristike mađarske, slovačke i rumunske kulture. Takođe, ovo je nesumnjiv doprinos proučavanju ornamentalnih struktura i folklornih motiva našeg prostora, pa tako i iskorak u nove mogućnosti umetničkog izražavanja i novo razumevanje značaja ove vrste nasleđa. Jer sve je raširenija ideja o potrebi definisanja ornamentike ne kao dnevne, kozmetičke dekoracije, nego kao dekoracije sa dubokom simboličkom komponentom, kako kaže istoričarka umetnosti Tamara Bogunović. Izraz kao ornamentalno nasledje, dakle, ne znači samo umetničko gledanje pojedinca, već i sliku hijerarhije vrednosti, logičkog redosleda i psihološkog miljea jednog mesta i vremena”, rekao je Puletić na otvaranju desete samostalne izložbe Dragane Kuprešanin.

Dragana Kuprešanin

Dragana Kuprešanin (Foto: Dragana Nedeljković)

Prisutnima se obratila i autorka objasnivši da dok je spremala postavku, mnogo je putovala po vojvođanskim mestima, tragajući za etnomotivima i majolikom koja je još ponegde sačuvana na zgradama.  

„Moja osnovna ideja bila je da istražim naše kulturno nasledje u smislu ornamentike i strukture samih ornamenata. Polazište je bilo u istraživanju enterijera i eksterijera na području, prevashodno, Vojvodine, ali i istočne Srbije. Želja mi je bila da u ovom našem savremenom digitalnom dobu te ornamente pokušam da organizujem na nov način i predstavim miks specifičnih kolorita i da, možda, ovi radovi nadju i neku primenu u našem današnjem vremenu”, navela je ona.

Dragana Kuprešanin  diplomirala je primenjenu grafiku i grafički dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim studijama, a i saradnik u nastavi na predmetima crtanje i slikanje. Autorka je alternativnog stripa, bavi se i kaligrafijom. Do sada je imala preko 200 grupnih izložbi i osvojila više prvih nagrada  iz  oblasti primenjene i likovne umetnosti. Član ULUPUDS-a, ULUS-a i USUS-a.

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 27 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 16 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.