Velika drama (foto: Dragana Nedeljković)
Velika drama (foto: Dragana Nedeljković)
12.11.2015, 14:03

Večeras „Urnebesna tragedija“, sinoć „Velika drama“

č: | fb:

Četvrto veče osmog Repassage festa rezervisan je za domaćine, ubsko pozorište „Raša Plaović”, koje će revijalno izvesti predstavu „Urnebesna tragedija” Dušana Kovačevića, u režiji Aleksandra Tadića. Čuveni, gorki i uzbudljivi komad najvećeg živog dramskog pisca u Srba počinje kao zahuktala komedija o porodičnoj večeri sa važnim gostom, da bi u drugom činu tamni, opori tonovi postepeno počeli da preovlađuju, a smeh bivao sve gorči kada počne suočavanje sa zakopanim istinama. Na jednoj strani su sinovi komuniste i narodnog heroja koji je nemilice ubijao „klasne neprijatelje“ i završio u psihijatrijskoj bolnici, a na drugoj kći „klasnog neprijatelja“ koji je izvršio samoubistvo, a koja te prošlosti ne može da se oslobodi, onako kao što se njen svekar ludilom pročistio od svoje. I sav „zločin i kazna“ predaka i teret prošlosti „sliju“ se u život deteta iz ovog klasnog braka.

Velika drama

Velika drama (Foto: Dragana Nedeljković)

Pozorište je emocija

Trećeg takmičarskog dana Osmog Repasaž festa za Okruglim stolom kritike govorilo se o predstavi „Velika drama“, urađenoj po istoiemenom komadu Siniše Kovačevića, u izvođenju Dramskog studija „Luča“ iz Kruščića, sela u opštini Kula koje broji tek 1.500 žitelja, dok ansambl koji igra predstavu ima čak 29 aktera, što znači svaki šesti stanovnik Kruščića igra u predstavi. Predstavu je potpisao Dejan Cicmilović. Inače, „Velika drama“ je za 13 godina igranja u Narodnom pozorištu u Beogradu imala preko dve stotine izvođenja, a ova iz Kruščića se za osam meseci na sceni pojavila 39 puta.

Voditelj razgovora za Okruglim stolom kritike, rodonačelnik Repasaža i predsednik stručnog žirija, Petar Lalić nadahnuto je  napravio uvod za razgovor, rekavši da je predstava trajala još dva i po sata koliko inače traje, njegov je utisak da bi publika to ispratila sa nesmanjenom pažnjom. Lalić je, takođe, istakao da je reditelj još jednom pokazao smisao za odabir teksta, da napravi iluziju, dok je ansambl iluziju znalački prebacio preko rampe. Reč je, nastavio je voditelj razgovora, o epskoj sagi, u kojoj sve te crnogorske porodice, a bilo ih je preko sedam hiljada, koje su posle Drugog svetskog rata naselile Apatin, Kulu, Crvenku, Kruščić, Sivac, doživele psihološki, kulturni i sociološki šok, a većina je bila slične sudbine kao porodica Vučić u „Velikoj drami“.

Žiri

Žiri (Foto: Dragana Nedeljković)

„Sve bitne događaje, od Drugog svetskog rata, preko nasilnog otkupa, Rezolucije Informbiroa, Golog otoka, do devedesetih godina prošlog veka, preživljavaju članovi porodice Vučić i svi, bolnim ranama, plaćaju ideološke zablude“, rekao je Lalić.

Reditelj predstave Dejan Cicmilović je istakao da se ovog zahtevnog posla prihvatio na poziv direktora KUD „Kruščić“ Slavka Vlahovića, dok su motivi koji su ga vodili prilikom rada na predstavi bili: ljubav, porodica, vera i nada, jer ovi elementi imaju emociju, koju svako nosi u sebi.

„Ono što je najvažnije je to da nije bitno da li su istorijske i političke okolnosti navodile Milorada Vučića da radi to što je radio, već emocija. Ako emocija ne postoji u pozorištu, onda ono nema svrhu“, nadahnuto je govorio Dejan Cicmilović.

Nikola Bulatović, koji je ivanredno ušao u lik Milorada Vučića Čelnog, pričao je o magiji glume.

 

-„Kada osetimo da publika diše sa nama, shvatimo da smo mi i publika jedno, a onda smo svi pobednici“, pogodio je u srž Bulatović.

Članovi žirija, Milan Bosiljčić, profesor i pesnik sa Uba i Branko Lukić, dramaturg iz Valjeva nisu krili zadovoljstvo izvođenjem Kovačevićeve drame i složili su se da je ovo tragedija, po uzoru na one najbolje – antičke.

Ova drama je tragedija, zato što ima patosa i kroz suze ima katarzično dejstvo ne samo na kraju, već i u pojedinim delovima. Tragedija je sinonim za veliku dramu i otuda, a poznavajuću Sinišu Kovačevića, jer sam sa njim studirao – i naziv drame“,  pojasnio je Branko Lukić na kraju razgovora.

Žiri publike jednoglasno je za glumca večeri izabrao fenomenalnog Nikolu Bulatovića.

Nikola Bulatović

Nikola Bulatović (Foto: Dragana Nedeljković)

 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 8 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 5 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara