Urnebesna tragedija (foto: Dragana Nedeljković)
Urnebesna tragedija (foto: Dragana Nedeljković)
13.11.2015, 13:12

Večeras crnogorski „Odjeci“

č: | fb:

Festival najboljih amaterskih pozorišta, osmi po redu Repassage fest, ulazi u drugu polovinu takmičenja. Nakon Gledališča „Zarja“ iz Celja, Pozorišta „Janko Veselinovića“ iz Bogatića i KUD „Kruščić“ iz istoimenog mesta u opštini Kula, večeras nastupaju glumci JU Centra za djelatnost kulture „Vojislav Bulatović Strunjo“ iz Bjelog Polja sa predstavom „Odjeci“.  Nastala po motivima drame „Čas” Ežena Joneska, u adaptacija i režiji Gorana Bjelanovića, predstava je na  ovogodišnjem, 45. Festivalu dramskih amatera CG osvojila prvo mesto i nagrade za najbolju režiju, mušku i žensku ulogu, muziku, scenografiju i kostime.

Nesavršenost sveta predstavlja nepresušnu motivaciju za kreiranje ostvarenja u svim oblastima umetnosti, naročito teatru apsurda. Jonesko se potrudio da ovu osobinu nadgradi kroz inovaciju koja ima za cilj da razočara, dezorijentiše, izokrene naš svakodnevni svet, osujećujući njegovu logiku. Nema izvrnutije logike od neporecive istine da je najistaknutija osobina južnoslovenskog naroda sklonost ka autodestrukciji i samoistrebljenju, što je centralni motiv komada.

Pre izvodjenja predstave, u okviru pratećeg festivalskog programa, u Klubu Doma kulture biće predstavljena poetska zbirka Ubljanina Milana Bosiljčića „Voli, ne voli – boli“.

Urnebesna tragedija

Urnebesna tragedija (Foto: Dragana Nedeljković)

Ubljani revijalno

Ubska publika sinoć je imala priliku da još jednom pogleda „Urnebesnu tragediju“ Dušana Kovačevića u režiji Aleksandra Tadića, koju su glumci ovdašnjeg pozorišta „Raša Plaović“ izveli u okviru osmog Repasaža, ali van konkurencije za nagrade. Čuveni Kovačevićev komad govori o jednoj generaciji kontaminiranoj prošlošću, u stalnim nesporazumima, i drugoj - zanemarenoj, sluđenoj, bez identiteta. Predstava je puna obrta, ali  je doajen ubskog glumišta Aleksandar Tadić uspešno vodi vijugavim putem od komedije ka tragediji, gde se na kraju ne zna ko je „normalan“, a ko „nenormalan“ i u kojoj se u ludilu porodičnih odnosa odražava ludilo društva. Na tom putu, on je imao više nego odličnu podršku izvanrednih glumaca, koji su preciznom, zrelom, sigurnom i sugestivnom interpretacijom nadahnuto ocrtali živopisne junake „Urnebesne tragedije“.

 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 7 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 7 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara