Velika drama (foto: Dragana Nedeljković)
Velika drama (foto: Dragana Nedeljković)
17.11.2015, 22:11

Najbolja predstava „Velika drama“

č: | fb:

Osmi festival najboljih amaterskih pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije, Repassage fest, večeras je zatvoren svečanim proglašenjem najboljih učesnika takmičarskog programa i uručenjem nagrada u Domu kulture na Ubu.

Plaketa „Aleksandar Popović“ za najbolju predstavu u celini dodeljena je „Velikoj drami“ Siniše Kovačevića u izvođenju Dramskog studija „Luča“ KUD-a „Kruščić“ iz Kruščića i režiji Dejana Cicmilovića.

Plaketom sa likom Aleksandra Popovića za najbolju režiju nagrađen je Goran Bjelanović i to za predstavu „Odjeci“ Centra za djelatnost kulture „Vojislav Bulatović Strunjo” iz Bijelog Polja, rađenoj po motivima drame „Čas“ Ežena Joneska.

Dobitnik Plakete „Radomir Raša Plaović“ za najbolju mušku ulogu je Nejc Jeternik, koji je nagradu zaslužio za svoje izvođenje Majkla u predstavi „Blazinec“ Gledališča „Zarja” iz Celja, dok je najboljom ženskom ulogom proglašena rola Jelistine Vučić u „Velikoj drami“ u tumačenju Milice Minić.

I nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu otišla je u Kruščić, odnosno u ruke Jovana Paula, koji igra Cicka u „Velikoj drami“, a u ženskoj konkurenciji priznanje je dobila Selena Tomašević za ulogu Anđele u „Putujućem pozorištu Rikoti“ Pozorišta „Janko Veselinović“ iz Bogatića i A.P. Doma kulture iz Prnjavora. Predstava „Velika drama“ imala je i najbolju scenografiju, dok je nagrada za koreografiju i kostimografiju dodeljena Cvetinu Aničiću za predstavu „Dnevnik Ane Frank“ Gradskog kazališta iz Belog Manastira.

Dobitnici nagrada

Dobitnici nagrada (Foto: Dragana Nedeljković)

Umetničke domete ove godine ocenjivao je žiri u sastavu Petar Lalić (predsednik) profesor i rodonačelnik Repasaža, Ubljanin Milan Bosiljčić, profesor i pesnik i Branko Lukić, dramaturg iz Valjeva.

U ime pobednika, pozorišta iz Kruščića, na nagradi se zahvalio glumac Nikola Bulatović rekavši da su Ubljani bili izuzetni domaćini i divna publika.

„Ni manjeg grada, ni toplijih ljudi nismo sreli tokom svih nastupa koje smo imali. Hvala celoj ekipi, bilo je dosta teško raditi ovu predstavu, ali da smo tada znali šta nas čeka, bilo bi nam manje teško“, rekao je Bulatović.

Radovan Puletić i Nikola Bulatović

Radovan Puletić i Nikola Bulatović (Foto: Dragana Nedeljković)

Osim festivalskih, na večerašnjoj svečanosti uručene su i godišnje nagrade, koje dodeljuje ubsko pozorište „Raša Plaović“. Nagrade koje nose ime velikog glumca i rođenog Ubljanina Radomira Raše Plaovića pripale su Kamernoj sceni „Miroslav Antić“ iz Sente za dugogodišnju saradnju sa ovdašnjim pozorištem, dok je za razvoj amaterizma na Ubu nagrada dodeljena Milanu Bosiljčiću.  

Osmi Repasaž zatvorenim je proglasio direktor Ustanove za kulturu i sport Radovan Puletić rečima: „Sledeći festival je za tačno 12 meseci, ali ne očajavajte, to brzo prođe“, nakon čega je Centar za kulturu Tivat u čast pobednika odigrao predstavu Stevana  Koprivice „Betula u malu valu“ u postavci Milana Karadžića. Mnogobrojnu publiku razgalila je ova „istorijska beleška o pustolovu“, a posebno užuvanje priredili su joj maestralni glumci, predvođeni Borom Stjepanovićem, Mladenom Nelevićem i Andrijom Miloševićem.

Betula u malu valu

Betula u malu valu (Foto: Dragana Nedeljković)

Glumci tivatskog Centra za kulturu

Glumci tivatskog Centra za kulturu (Foto: Dragana Nedeljković)

Na osmom izdanju Repasaž festa, jedinstvene takmičarske smotre najboljih amaterskih pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije, u zvaničnoj konkurenciji prikazano je šest dramskih ostvarenja iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, a zbog otežane finansijske situacije učešće je otkazao ansambl iz Mekedonije, pa je kao zamena nastupilo Pozorište „Janko Veselinović” iz Bogatića. I ovogodišnji takmičarski sabor najboljih teatarskih trupa iz regiona održan je pod pokroviteljstvom opštine Ub, a u organizaciji Ustanove za kulturu i sport.

Aktuelno

 (foto: )
Na platou Centra za kulturu Pre 11 minuta

Noćni bazar u Valjevu

Turistička organizacija Valjevo, u saradnji sa "Novosadskim noćnim bazarom", po prvi put u našem gradu organizuje u subotu, 22. juna "Noćni bazar" na platou Centra za kulturu. Osim promotivnog i...