Đaci u tridesetak kvadrata škole (foto: Glas Tamnave)
Đaci u tridesetak kvadrata škole (foto: Glas Tamnave)
30.11.2015, 15:19

Deset miliona dinara za novu školu

č: | fb:

Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja opredelila je deset miliona dinara za novu četvororazrednu školu u tamnavskom selu Kalinovac, čija je izgradnja otpočela, a rok za završetak radova je 50 radnih dana. Nova zgrada gradi se pored stare i ruinirane škole, sagrađene pre vek i po, u kojoj, od prošle godine, nema nastave jer je nebezbedna, pa su od tada učenici smešteni u objekat Mesne zajednice, pod čijim krovom je i seoska prodavnica.

Šlola i prodavnica pod istim krovom

Šlola i prodavnica pod istim krovom (Foto: Glas Tamnave)

Prema rečima predsednika opštine Ub Darka Glišića, zbog neadekvatnih uslova u tom prostoru,  lokalna samouprava  je na zahtev MZ Kalinovac i meštana našla način da reši  jedan veliki problem, obezbedivši sredstva za novu školu.

„Već jednu i po školsku godinu deca pohađaju nastavu u vrlo neprimerenom i rizičnom ambijentu, tik uz prodavnicu, gde ljudi dolaze u kupovinu, tu se i okupljaju, sede, neko i popije poneku više, pa ne samo da nemaju mir i normalne uslove za učenje, već svašta i čuju i vide. Osim toga, i nebezbedno je, pošto direktno iz tog prostora izlaze na ulicu, zbog čega smo morali da učinimo nešto. Iako nije bilo ni malo lako, uspeli smo da obezbedimo neophodna sredstva od države, jer mi, kao opština, nismo mogli da ih izdvojimo i odmah krenuli u realizaciju. Tender je raspisan po skraćenom postupku, izvođač izabran i radovi započeti, koji će u relativno kratkom roku biti i završeni,  tako da će Kalinovčani uskoro moći da se pohvale modernom i reprezentativnom školom, koju ćemo opremiti novim nameštajem i dodatnim sadržajima, čime ćemo stvoriti neuporedivo bolje uslove za rad i učenje nego do sada“, navodi Glišić uz konastataciju da je uvek dobro kada se škola gradi u nekom selu, jer to znači da ono živi i ima dece.

Prošle godine sudski veštak, građevinski inženjer Žarko Mišeljić zabranio je korišćenje škole u Kalinovcu, koja je u sastavu OŠ „Rajko Mihailović“ iz Banjana, jer je objekat nebezbedan. Učenici su smešteni u prostorije Mesne zajednice, gde se i sada odvija nastava. Direktor banjanske OŠ „Rajko Mihailović“, Boško Sarić kaže da nisu znali da će „bitka za novu školu biti dobijena“.

„Roditelji su bili malo nestrpljivi, međutim čekalo se na neke papire, trebalo je naći i izvor finansiranja, ali na sreću obezbeđeno je sve što je neophodno.  Hvala svima koji su tome doprineli i dan početka gradnje nove škole u  Kalinovcu zlatnim slovima će biti upisan u naš Letopis. Jer, šta ima lepše za jedno mesto i jedno selo nego da dobije novu školu, jedan hram znanja?  Izdvojeno odeljenje u Kalinovcu pohađaju i đaci iz susednih sela, tako da će ih naredne školske godine ovde biti tridesetak, što nije malo za jednu četvororazrednu seosku školu“, kaže Sarić.

Glišić sa meštanima

Glišić sa meštanima (Foto: Glas Tamnave)

Meštani Kalinovca decenijama čekaju izgradnju nove škole, te početak radova predstavlja praznik za selo, naglašava predsednik MZ Tomislav Jurišić.

„Postojeća škola u Kalinovcu stara je 150 godina i konačno je došlo vreme da selo dobije novu školsku zgradu, koja će biti na ponos ne samo deci i učiteljima, već čitavom Kalinovcu“, kaže Jurišić uz zahvalnost predsedniku opštine Darku Glišiću na „velikoj borbi, angažovanju i istrajnosti“ da Kalinovac, nakon veka i po, ponovo dobije novu školu. 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 9 sati 2 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 2 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara