Odbrambeni zid na Ubači (foto: Dragana Nedeljković)
Odbrambeni zid na Ubači (foto: Dragana Nedeljković)
05.12.2015, 10:42

Gradi se odbrambeni zid na Ubači

č: | fb:

Na desnoj obali reke Ub u toku su radovi na postavljanju betonskog zida za odbranu od velikih voda, dugog 600 metara. Radovi se obavaljaju na najkritičnijem delu regulisanog rečnog toka kroz centar grada, duž naselja Talovi, koje je prošle godine u maju bilo potpuno poplavljeno. Za izgradnju zaštitnog zida država je opredelila 12 miliona dinara preko JVP „Srbija vode“ i Kancelarije za obnovu poplavljenih područja, posao bi trebalo da bude završen u drugoj polovini decembra, a izvođač je valjevska „Erozija“. Kako je objasnio odgovorni izvođač u tom preduzeću Đorđe Malešević, zid će za pola metra biti viši od vrha poplavnog talasa izmerenog u maju prošle godine.

"Kada je 2011. godine regulisana Ubača, u delu korita pored naselja Talovi nije bilo prostora da se uradi zemljani nasip zbog blizine ulice. Prošlogodišnje poplave su pokazale da je upravo desna obala niža od leve, zbog čega je došlo do velikog izlivanja. Odmah su snimljeni tragovi te velike vode koja je bila na koti 94,40, dok je vrh zida projektovan na kotu 94,90, što je za pola metra više. Što se tiče rampi koje imamo za održavanje korita, tu će biti mobilni sistem. Ostaviće se otvor da može da siđe traktor i ostala mehanizacija, a biće obezbeđene drvene talpe koje će u slučaju najave velikih voda moći da se postave i ugrade na tom mestu", objašnjava Malešević.

Glišić sa saradnicima i izvodjačem radova

Glišić sa saradnicima i izvodjačem radova (Foto: Dragana Nedeljković)

Odbrambeni zid, koji se gradi od mosta u Glavnoj ulici do mosta na obilaznici, zaštitiće od velikih voda naselje Talovi i čitav centar grada sa desne strane reke, kaže predsednik ubske opštine Darko Glišić.

"S obzirom na to da je visina zida za pola metra iznad maksimalne visine talasa izmerenog tokom najvećih poplava do sada, to nam daje sigurnost da neće doći do izlivanja. Sva iskopana zemlja biće prebačena na levu stranu, da bismo zaštitili i taj deo, pre svega, naselje Sandića imanje, koje je takođe pretrpelo veliku štetu u prošlogodišnjim poplavama, čime bi i propusna moć kroz sam centar grada bila neuporedivo veća. Pošto smo u prethodnom periodu obavili obimne radove nizvodno, gde smo uredili i pročistili korito Ubače, a samim tim ubrzali njen tok, mislim da nikada više ne bi trebalo da nam se desi ono što se dogodilo prošle godine. Nakon izgradnje odbrambenog zida, potpuno bezbrižno možemo da čekamo vreme koje dolazi, kada nas očekuju kiše i sneg, jer više nema razloga za zebnju i strah", konstatuje Glišić.

Radovi obuhvataju kopanje temeljne stope, postavljanje armiranog vodonepropusnog betona u dvostranoj oplati i sa završnom kapom preko zida od štampanog dekorativnog betona, tako da će ovaj vodni objekat ne samo braniti centar grada od poplava, već ga i ukrasiti.

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 6 sati 10 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 23 sati 14 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara