Deo izloženih radova  (foto: Dragana Nedeljković)
Deo izloženih radova (foto: Dragana Nedeljković)
15.12.2015, 16:59

Uspomena na Fulju

č: | fb:

U ubskoj Galeriji „Sveti Luka“ otvorena je retrospektivna izložba pod nazivom „Uspomena“ pokojnog Branislava Jovanovića Fulje (1948-2007), dugogodišnjeg likovnog pedagoga i novinara ugašenih „Tamnavskih novina“. Slikarstvom se bavio ceo život, bio je višestran umetnik i iza sebe je ostavio veliki broj radova u različitim tehnikama, od kojih je njegov sin Nemanja sačinio odabir za ovu izložbu. Postavka obuhvata 30 ulja na platnu, koliko je bilo i na prvoj Jovanovićevoj samostalnoj izložbi 1971. godine u rodnom Ubu, kao i desetak pastela, bakroreza i skulptura. Prvi put, javno je predstavljena njegova poslednja, nedovršena slika „Nova ubska crkva“, koja je izložena na štafelaju.

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe (Foto: Dragana Nedeljković)

U prisustvu velikog broja Ubljana, izložbu je otvorio direktor Ustanove za kulturu i sport Radovan Puletić rekavši da svaka Jovanovićeva slika u sebi sadrži dva duha: duh onoga što je naslikano i duh onoga koji je naslikao.

„Brana Jovanović Fulja je bio pripadnik one ubske generacije od koje je moja učila život. Mi smo znali da je on sa onom, pomalo nesvakidašnjom, pomalo mističnom bradom bio i kafanski i porodičan čovek, bio je sportista i umetnik i krasnopisac i novinar. Verujem da nije imao pojma koliko smo ga puta gledali ispod oka, skidajući te fine, gradske načine preživljavanja pobeda, trpljenja poraza, sedenja u kafani, odlazaka u pozorište, pozdravljanja na ulici. I upravo što je bio takav, on je, evo, nadživeo sebe. Dušan Kovačević kaže da je svak rođen za po dvaput mreti: jednom fizički, drugi put u sećanjima, a ja dodajem stidljivo na to Kovačevićevo da ova druga smrt nije obavezna. Čini mi se da ova izložba slika tome ide u prilog“, kaže Puletić.

Radovan Puletić i Nemanja Jovanović

Radovan Puletić i Nemanja Jovanović (Foto: Dragana Nedeljković)

Branislav Jovanović Fulja završio je Učiteljsku školu na Ubu, a u Beogradu Višu pedagošku akademiju (likovni odsek). Kao nastavnik, radio je u Gimnaziji na Ubu, srednjoj školi u Obrenovcu i osnovnim školama u Bajevcu, Markovoj crkvi, Pambukovici i Radljevu.  Početkom osamdesetih napušta prosvetu i počinje da radi u Kulturno-informativnom centru kao novinar „Tamnavskih novina“. Za sve to vreme je slikao, crtao stripove za Dečije novine iz Gornjeg Milanovca, a bio je i firmopisac. Aktivno se bavio rukometom i bio je standardno levo krilo u najboljoj generaciji ubskih rukometaša sa Milošem Selakovićem na čelu.

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 12 sati 41 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 5 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara