Fabrika eko briketa (foto: Dragana Nedeljković)
Fabrika eko briketa (foto: Dragana Nedeljković)
23.12.2015, 09:50

Otvorena fabrika eko briketa

č: | fb:

Na Ubu je počela sa radom fabrika za proizvodnju ekoloških briketa, koja posluje u sastavu beogradskog preduzeća „Lađar transport“ i gde će do Nove godine biti zaposleno 40 radnika. Pogon se nalazi u hali nekadašnjeg „Termoelektra“, a pored postojeće, gradi se i nova hala sa linijom za pakovanje, površine 800 kvadrata.  U uređenje i opremanje nove fabrike, investitor je uložio preko 1,5  miliona evra. Najveći deo mašina nabavljen je u Kini, projektovani kapacitet fabrike je 25 tona briketa na sat, odnosno od 130.000 do 150.000 tona godišnje, dok ugljenu situ, koja se koristi kao osnovna sirovina, obezbedjuje Rudarski basen „Kolubara“. Na proleće, kada budu završeni radovi na hali sa linijom za pakovanje, poslodavci su predvideli otvaranje dodatnih 50 radnih mesta. U toku su završni pregovori sa jednim nemačkim partnerom, zainteresovanim za povećanje proizvodnje na 300.000 tona ugljenih briketa godišnje i, ukoliko budu uspešni, Ub bi sredinom naredne godine mogao da dobije i drugu fabriku istog kapaciteta, gde bi bilo primljeno još 90 radnika.

Glišić označava početak rada

Glišić označava početak rada (Foto: Dragana Nedeljković)

Početak proizvodnje u pogonu „Lađar transporta“ označio je predsednik opštine Ub Darko Glišić uz konstataciju da će fabrika doneti preporod čitavoj Tamnavi.  

„Ovo je fabrika od koje se mnogo očekuje, u koju je mnogo uloženo i koja je od ogromnog značaja za našu opštinu, jer će se veliki broj naših građana zaposliti i zarađivati hleb za svoje porodice, a još četrdesetak ljudi biće angažovano u špediciji. Osim toga, fabrika bi trebalo da bude i proširena sa jednim novim objektom, jer vlasnici sprovode intenzivne pregovore sa kompanijom iz Nemačke i oni su vrlo realni, tako da pored postojegeć, naredne godine očekujemo da nikne i novi objekat, koji će obezbediti novih 90 radnih mesta. Time bi dostigli cifru koja je za naše uslove i za Ub vrlo respektabilna i učinila ovu fabriku jednim privrednim zamajcem razvoja naše opštine“, rekao je Glišić uz napomenu da su na Ubu ove godine pokrenute dve fabrike, a i naredne će biti otvorene još najmanje dve, različitog tipa i kapaciteta.

Plasman ekoloških briketa je obezbedjen na inostranom tržištu, a zbog velikog proizvodnog kapaciteta, ciljna grupa je, pre svega, industrijska proizvodnja, izjavio je na otvaranju ubskog pogona Ranko Šćekić, direktor fabrike. Kako je istakao, ekološki briket biće brend Uba i  Srbije, jer je je u pitanju jedan vid inovacije i proizvod koji rešava veliki ekološki problem.

Šćekic i Glišić

Šćekic i Glišić (Foto: Dragana Nedeljković)

„Ugljenu situ, koja je nus proizvod u „Kolubari“, uz dodatak tri aditiva, mojom recepturom i patentom, na kome sam radio osam godina, ovaj proizvod pretvaramo u ekološki sagorivi briket. On je u klasi čvrstih goriva prve kategorije sa maksimalno 0,79 posto sagorivog sumpora, dok je u Evropi dozvoljeno jedan posto. Jedinstven je i po ostalim tehničkim karakteristikama - procentu vlage, kaloričnoj moći i geometriji, koja dozvoljava sto posto sagorevanja, tako da nema šljake, a procenat pepela je veoma mali. Ima veliku primenu - od individulanih kotlarnica do industrijskih objekata“, rekao je direktor fabrike eko briketa Ranko Šćekić, uz zahvalnost na pomoći i podršći predsedniku ubske opštine Darku Glišiću i njegovim saradnicima.

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 9 sati 33 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 15 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...