Sednica SO Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Sednica SO Ub (foto: Dragana Nedeljković)
29.12.2015, 12:06

Usvojen budžet Uba

č: | fb:

Budžet opštine Ub za 2016. godinu iznosiće 781 milion dinara, odlučili su odbornici na poslednjoj ovogodišnjoj sednici lokalnog parlamenta. Najviše sredstava, 236 miliona dinara, namenjeno je za izgradnju i održavanje putne infrastrukture, dok  je 197,2 miliona opredeljeno za funkcionisanje lokalne samouprave, opštinsko javno pravobranilaštvo, informisanje, javnu bezbednost, programe nacionalnih manjina, troškove prevoza  građana starijih od 70 godina, kao i drugu fazu izgradnje nove zgrade opštinske uprave. Za osnovno i srednje obrazovanje određeno je 104,5 miliona dinara, za Predškolsku ustanovu 50,4 miliona, za razvoj kulture 35,6 miliona, a za poslove u oblasti zaštite životne sredine 33,2 miliona dinara. Budžetom je predviđeno i  26 miliona dinara za komunalnu delatnost, 18,3 miliona za lokalni ekonomski razvoj, 15 za socijalnu i dečiju zaštitu, 12 miliona za sportske organizacije, udruženja i održavanje infrastrukture, devet za Dom zdravlja i sedam miliona dinara za podsticanje poljoprivredne proizvodnje.

Darko Glišić

Darko Glišić (Foto: Dragana Nedeljković)

„Budžet za narednu godinu planiran je u iznosu u kojem je jedino moguć“, rekao je predsednik opštine Ub Darko Glišić obrazlažući predlog budžeta pred odbornicima.

- Urađen je onako kako je Ministarstvo finansija propisalo i u skladu sa budžetom države, koji nam je predvideo određena transferna sredstva, odnosno u skladu sa onim sredstvima koja mi planiramo da prihodujemo. Budžet bi moga da bude manji i verovatno će to biti sledeći korak ili polovinom naredne godine ili  možda za budžet za 2017. godinu. Optimalno bi bilo da je on između 700 i 750 miliona dinara, ali ostalo je nešto više prostora, jer imamo još nekoliko stvari koje želimo da dogovorimo kao kapitalne transfere. Pre svega mislim na produženje ugovora koji imamo sa Elektroprivredom Srbije, koja je ove godine opredelila sto miliona za izgradnju infrastrukture na teritoriji naše opštine, a isto toliko očekujemo i dogodine. Naša politika, ukoliko pređemo cenzus u aprilu, jeste da se i dalje borimo da što više novca obezbedimo sa strane, od državnih javnih preduzeća i ministarstava.Tekuće  godine imali smo oko 300 miliona dinara uloženih u infrastrukturu isključivo novca koji je obezbedjen od javnih preduzeća i od ministarstava, a tek nekih 11 miliona bilo je sopstvenih sredstava.  Jasna vam je proporcija, kao  i koliko su značajna ta sredstva,  zbog čega je dosta toga urađeno u našoj putnoj infrastrukturi. Gledali smo da uštedimo na svemu što smo mogli, da to bude neuporedivo manje opterećenje za budžet i da on u ovom trenutku bude što realniji. Ostale su netaknute dve kategorije, najstariji i najmladji. Stariji od 70 godina i dalje će se voziti besplatno, kao i svi učenici, a na svemu drugom smo štedeli, rekao je Glišić.

Primedbu na predloženi budžet jedino je imao odbornik DS Predrag Ilić,  po kome su planirana sredstva trebala biti niža za 230 miliona dinara, jer je „maksimalno 550 miliona dinara realan budžet“. Ilić je izneo zamerku i na visinu sredstava namenjenih poljoprivredi i, posebno, Ustanovi za kulturu i sport, smatrajući da su ona nedovoljna za normalno i kvalitetno funkcionisanje Ustanove.

Bez kopa „Radljevo“ nema rasta budžeta

Predsednik Skupštine opštine Ub Dragan Jelić ukazao je da će opština imati problema sa punjenjem budžeta dok se ne otvori novi ugljenokop „Radljevo“. Sredstva koja su prethodnih godina dolazila iz REIK “Kolubare” i EPS-a uglavnom su bila od rudne rente i ekološke takse. Nakon što je “Zapadno polje” sa otkopom uglja, jalovine i otkrivke izašlo sa teritorije ubske opštine, tih sredstava neće biti do otvaranja budućeg kopa.

- U narednim mesecima lomi se sudbina kopa “Radljevo” vezano za zapošljavanje, status preduzeća i investicije. Vrlo je važno da on dobije status paralelan, na neki način, sa “Kolubarom”. Do sada smo zavisili od volje nekih ljudi iz Lazarevca i “Kolubare” koji su nam svake godine određivali šta ćemo na “Zapadnom polju” raditi od investicionih projekata. Uvek su Baroševac, Veliki Crljeni i Vreoci dobijali više nego Ub. To moramo promeniti, a ako ne promenimo, u narednoj godini ovde neće biti nekog prosperiteta, rasta budžeta i investicija. Biće problem dok ne krene prva rudna renta i prva ekološka taksa za otkrivke i prve tone uglja iz kopa u Radljevu, zbog čega ćemo pokušati da ga što pre otvorimo. Mislim da smo na dobrom putu da se to ubrza, izjavio je predsednik SO Ub Dragan Jelić.

Manje novca za budžetske korisnike

Na sednici su usvojeni i finansijski planovi poslovanja svih javnih preduzeća i ustanova za narednu godinu, koji će za oko 35 posto imati manje para na raspolaganju nego 2015. Da se radi o „dramatičnom umanjenju“ sredstava, ilustrovao je na primeru Ustanove za kulturu i sport njen direktor Radovan Puletić.

„Samo je Fudbalski klub Jedinstvo ove godine imao 8,9 miliona dinara, a naredne smo za sve klubove i sve sportove dobili devet miliona. Što se tiče kulture, ove godine izdvojeno je 3,6 miliona, dok je za 2016. planirano 1,6 miliona za sve programe, uključujući „Repasaž fest“, „Ubske večeri“, „Zlatni dan“, sve tribine, muzičke programe, pozorišne predstave i izložbe. To su nepovoljne okolnosti, ali i objektivni uslovi i mi tome moramo da se prilagodimo“.

 Novo rukovodstvo u „Đunisu“

Odbornici su prihvatili i neopozivu ostavku Zorana Sitarice na mestu dorektora JKP “Đunis” i usvojili predlog da vršilac dužnosti ubskih komunalaca do raspisivanja konkursa bude Saša Milićević, diplomirani ekonomista sa Uba.

Na poslednjoj ovogodišnjoj sednici lokalnog parlamenta, zeleno svetlo su dobile i odluke o ravnopravnosti polova, o obrazovanju Štaba za vanredne situacije, donošenju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za sledeću godinu i ukidanju Biltena opštine Ub.

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 15 sati 3 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 3.05.2024

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...