Darko Glišić i Marijana Marjanović (foto: Dragana Nedeljković)
Darko Glišić i Marijana Marjanović (foto: Dragana Nedeljković)
13.01.2016, 08:08

Glišić potpisao Povelju o rodnoj ravnopravnosti

č: | fb:

Predsednik opštine Ub Darko Glišić je potpisao Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, koja predstavlja važan međunarodni strateški dokument u oblasti ljudskih i manjinskih prava. Potpisivanju Povelje prethodilo je donošenje Odluke o ravnopravnosti polova, koju su odbornici Skupštine opštine prihvatili na decembarskoj sednici, čime je opština Ub postala 35 lokalna samouprava u Srbiji koja je usvojila ovaj strateški dokument.

Opštinskom Odlukom o ravnopravnosti polova uređuje se stvaranje  jednakih mogućnosti za muškarce i žene u organima opštine Ub, javnim preduzećima, ustanovama i drugim pravnim licima čiji je osnivač opština, i to kako u pogledu doprinosa kulturnom, političkom, ekonomskom i socijalnom napretku, tako i u ravnopravnom korišćenju rezultata koji proizilaze iz rada lokalne zajednice.  Princip ravnopravnosti polova obezbedjuje se prilikom imenovanja, postavljanja i izbora predstavnika organa javnih vlasti, kada je, prema Odluci, ovlašćeni predlagač dužan da predloži najmanje 30 posto kandidata manje zastupljenog pola.

Usvajanjem ovog dokumenta, smatra Glišić, ubska opština se obavezala ne samo da poštuje princip ravnopravnosti polova, već je i dokazala da poštuje demokratske tekovine.

„Prihvatanjem Odluke o ravnopravnosti polova i Evropske povelje mi šaljemo jasnu poruku o tome kako vidimo društvo u kome živimo, odnosno kako vidimo opštinu u kojoj imamo odgovornost za mnoge stvari, pa i za to da ljudi budu ravnomerno zastupljeni , ne samo svojim stručnim kvalitetima, već i rodno. Time pokazujemo da razumemo šta su savremena civilizacijska kretanja kojima stremimo, da naša opština poštuje jednu evropsku i svetsku tekovinu i da se preporučujeomo kao neko ko je sazreo po tom pitanju”, kaže predsednik Uba.

Govoreći o promenama na polju ravnopravnosti polova, Darko Glišić je podsetio da su do 2000. godine svi odbornici Skupštine opštine Ub bili muškarci, ali da je značajan napredak učinjen u poslednjih 15 godina.

“U  Opštinskoj upravi  sada su na rukovodećim mestima muškarci manje zastupljen pol. Pomoćnik predsednika opštine je žena, kao i načelnik Opštinske uprave. Na funkcijama načelnika odeljenja za urbanizam, finansije i društvene delatnosti takođe se nalaze pripadnice lepšeg pola.  Ali, generalno, u većini drugih lokalnih samouprava, na čelu javnih preduzeća, kao i u političkom životu žene su manje zastupljene nego što bi trebalo. Veoma mi je drago što smo potpisali Evropsku povelju o ravnopravnosti polova i doneli Odluku u toj oblasti, jer ovi dokumenti predstavljaju  osnov za razvijanje ravnopravnosti muškaraca i žena i unapređenje života građana. Sva javna preduzeća i ustanove moraće da usklade postojeće stanje sa našom Odlukom, koja je obavezujuća i  da vode računa o rodnoj ravnopravnosti, kojom je predviđeno učešće 30 posto pripadnika manje zastupljenog pola  prilikom kandidovanja za izbore na javne funkcije i prilikom imenovanja, postavljanja i izbora u organe javne vlast”,  rekao je Glišić zahvalivši se predsednici  Saveta za rodnu ravnopravnost Marijani Marjanović  što je u kratkom roku i veoma kvalitetno “pripremila teren” za potpisivanje Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou i obavila sve neophodne poslove koji su prethodili ovom činu.  

Prisutni na potpisivanju Povelje

Prisutni na potpisivanju Povelje (Foto: Dragana Nedeljković)

Poveljom je predviđeno usvajanje Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost, koji će definisati ciljeve i prioritete, kao i mere za ostvarivanje svih principa ravnopravnosti polova. Rok za izradu akcionog plana je dve godine, ukazala je Marijana Marjanović,  predsednica  Saveta za rodnu ravnopravnost i pomoćnik predsednika opštine Ub.

„Celu našu lokalnu zajednicu uključićemo u izradu Akcionog plana, dok će lokalna samouprava i Savet odlučiti koji su prioriteti na polju u oblasti rodne ravnopravnosti. To se ne odnosi samo na rodnu zastupljenost, već podrazumeva kompletnu rodnu politiku u svim segmentima lokalne zajednice, donošenje niza mera za postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca i plan aktivnosti za njeno ostvarivanje. Kako bismo sproveli Povelju i, kasnije, Akcioni plan, angažovaćemo sve raspoložive resusrse u cilju  unapredjenja života naših građana“, navela je Marijana Marjanović.

Pored članova Saveta za rodnu ravnopravnost Opštine Ub potpisivalju Povelje, na prigodnoj svečanosti u Klubu Doma kulture, prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave i direktori javnih preduzeća i ustanova, koji su dužni da usklade svoje statute i druga akta sa Odlukom o ravnopravnosti polova.

Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou 2006. godine usvojio je Savet evropskih opština i regiona (CEMR), kao asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti iz preko trideset zemalja Evrope. Na nivou naše zemlje, potpisivanje ovog dokumenta inicirala je Stalna konferencija gradova i opština, a važnost Povelje je što pruža jasan pregled svih oblasti rada lokalne vlasti u kojima je neophodno uvažiti princip jednakih mogućnosti.

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 8 sati 25 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 14 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...