Trg na Ubu (foto: Dragana Nedeljković)
Trg na Ubu (foto: Dragana Nedeljković)
25.01.2016, 10:33

Opština Ub stipendira 258 studenata

č: | fb:

Komisija za dodelu novčanih naknada dela troškova studiranja u školskoj 2015/16. godini odobrila je 258 stipendija, što je za 25 više nego lane. Na konkurs za dodelu studentskih stipendija, koji je opština Ub raspisla sredinom decembra, ukupno se prijavilo 285 kandidata, ali je njih 27 odbijeno, jer nisu ispunili predviđene uslove.

Pravo na stipendiju mogli su ostvariti studenti osnovnih akademskih i master studija na fakultetima čiji je osnivač Republika Srbija, i to oni koji su na budžetu, samofinansirajući, kao i studenti privatnih fakulteta. Takođe je bilo potrebno da ispunjavaju i sledeće uslove: da su prvi put upisali zimski semestar  odgovarajuće godine studija, da su fakultet upisali najkasnije dve godine po završetku srednje četvorogodišnje škole, da tokom studiranja nisu gubili godinu, da nisu u radnom odnosu i da zajedno sa bar jednim roditeljem ili starateljem najmanje godinu dana imaju prebivalište na teritoriji ubske opštine. Studenti prve godine mogli su dobiti stipendiju ukoliko im je prosečna ocena u srednjoj školi bila u rasponu od 4,5 do 5,0, a takvih je ove godine 38.

Od 258 kandidata koji su ispunili uslove, najbrojniji su studenti Rudarsko-geološkog fakulteta, kojima je dodeljeno 47 opštinskih stipendija. Ove školske godine, iz budžeta će se stipendirati i 20 studenata Poljoprivrednog fakulteta, po 18  Učiteljskog i Filološkog fakulteta, po 13 Matematičkog i Mašinskog fakulteta, 12 studenata FON-a i 11 Pravnog fakulteta. Pravo na stipendiju steklo je i po osam studenata Medicinskog i Filozofskog fakulteta, po sedam studenata veterine, građevinarstva i Fakulteta tehničkih nauka, kao i po šestoro studenata ekonomije, geografije i Tehnološko-metalurškog fakulteta. Opštinsku stipendiju za školsku 2015/16. godinu dobilo je i pet studenata Fakulteta sporta i fizičke kulture, potom Stomatološkog, Megatrenda, Singidunuma, Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (četiri), hemije, Fakulteta političkih nauka, Saobraćajnog (tri), arhitekture, farmacije, FMU, novosadske Akademije umetnosti (dva) i po jedan student Fizičkog, Šumarskog, Prirodno-matematičkog i Fakulteta primenjene umetnosti.

Visina stipendije je na prošlogodišnjem nivou i iznosi 60.000 dinara podeljenih u deset mesečnih rata. Prve isplate studenti mogu da očekuju početkom marta, kada će im, retroaktivno, biti isplaćene zaostale rate, počev od oktobra prošle godine. Naknada se dodeljuje za jednu akademsku godinu i može se koristiti najduže u dužini trajanja osnovnih akademskih studija na odabranom fakultetu i master studija na istom ili različitom fakultetu. To, praktično, znači da ako je student koristio stipendiju na jednom fakultetu, a kasnije je prešao na drugi, trajno gubi pravo na opštinsku stipendiju.

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 7 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 17 sati 11 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara