Svetosavska akademija (foto: Kolubarske.rs)
Svetosavska akademija (foto: Kolubarske.rs)
27.01.2016, 10:04

„Ako na putu nema Savinog imena, to nije put za nas“

č: | fb:

Učenici i profesori Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Petar Stojanović”  priredili su četvrtu Svetosavsku akademiju koja je centralna manifestacija na Ubu u okviru obeležavanja školske slave. U prepunoj koncertnoj sali, program je otpočeo „Svetosavskom himnom“ u izvođenju Školskog hora, nakon čega je uvodno slovo o prvom srpskom prosvetitelju i arhiepiskopu izgovorio protojerej Milan Ristivojčević, sveštenik ubske crkve. Uz konstataciju da je pored crkve, i svaka škola sveto mesto, jer je u njoj prisutna sveta tajna, koja se zove obrazovanje, otac Milan je podsetio da se od vremena kneza Miloša, 1823. godine, Sveti Sava proslavlja kao školska slava. Govoreći o istorijskom značaju lika i dela Svetoga Save za srpski narod i njegovom uticaju, on je napomenuo da „skoro da nema mesta gde bismo otišli i gde ne bismo mogli pronaći Savinu vodu, Savin izvor, Savin potok i Savin put. I kojim god bi se putom zaputili ili njime krenuli, ako na njemu nema Savinog imena, odgovorno tvrdim - nije put za nas“.

"Sveti Sava ne samo što je bio monah, što je sa svojim ocem Stefanom sagradio manastir kojim se mi danas mnogo puta ponosimo, manastir Hilandar na Svetoj Gori, Sveti Sava bio je naš državnik, slobodno mogu reći prvi na koga bi mnogi trebalo da se ugledaju, bio je naš pastir, episkop, arhiepiskop, izvojevao je samostalnu crkvu srpsku, bio je naš prvi učitelj, naš prvi prosvetitelj. Zato Jovan Dučić s pravom smatra da je Sveti Sava među najvećim srpskim svetiteljima. Sveti Sava nas je mnogo naučio. Naučio nas je tome da se možemo nekad i nečega odreći, pa ma koliko ono bilo veliko i koliko bilo značajno u našem životu. Gotovo da nema pesnika, umetnika, muzičara i pisca kome Sveti Sava nije bio inspiracija i nije bio put. Za mene je veoma upečatljivo pisanje Đure Daničića koji kaže da u istoriji našoj više vredi Nemanjino i Savino vreme nego Dušanovo. Više vredi što se za Nemanje Srbi ujediniše i što ih Sveti Sava pouči ko su, nego što za Dušanovo uzimaše slavni grad Carigrad. Iz županstva Nemanjinog izađe moćno kraljevstvo, iz Dušanovog carstva mahom se otvori propast,“ rekao je protojerej Milan Ristivojčević u svojoj svetosavskoj besedi, čestitajući kolektivu Muzičke škole na uloženom trudu da se Svetosavska akademija ukoreni na Ubu i postane tradicionalna.

Učesnici akademije sa direktorom Muzičke škole

Učesnici akademije sa direktorom Muzičke škole (Foto: Kolubarske.rs)

 U drugom delu akademije, najbolji đaci Muzičke škole i njihovi profesori su mnogobrojnoj publici priuštili nezaboravno veče i izvanredan muzički događaj svojim programom satkanim od dela klasične i duhovne muzike, ruskih i srpskih narodnih pesama i recitala. Premijerno je predstavljena i kompozicija posvećena srpskim stradalnicima i mučenicima novijeg doba „Molitva za srpski narod” Vladimira Đenadera, direktora Muzičke škole, koju je autor, na tekst vladike Nikolaja Žičkog, napisao specijalno za ovu priliku. Umetnički program akademije pripremljen je u saradnji sa Gradskom bibliotekom „Božidar Knežević” i Osnovnom školom „Sveti Sava” iz Pambukovice, a uz podršku Arhijerejskog namesništva tamnavskog i Crvenog krsta.

Četvrta Svetosavska akademija Muzičke škole imala je humanitarni karakter, a sav prikupljen novac biće upućen socijalno ugroženim porodicama.

Profesorka solo pevanja Teuta Aslani

Profesorka solo pevanja Teuta Aslani (Foto: Kolubarske.rs)

 

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 10 sati 5 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 16 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...