Kuće za socijalno ugrožene porodice (foto: Dragana Nedeljković)
Kuće za socijalno ugrožene porodice (foto: Dragana Nedeljković)
05.02.2016, 09:50

Grade se stanovI za izbeglice ubske opštine

č: | fb:

U gradskom naselju Sandića imanje počeli su radovi na izgradnji zgrade namenjene stambenom zbrinjavanju devet izbegličkih i interno raseljenih porodica sa prebivalištem na teritoriji ubske opštine. Novi objekat imaće prizemlje, dva sprata i potkrovlje sa devet stanova, površine od 29, 40 i 52 kvadratna metra. Rok za završetak izgradnje je 30. maj, a radove finansira Evropska unija kroz potprojekat Regionalnog stambenog programa Republike Srbije „Podrška unapredjenju uslova života prisilnih migranata i zatvaranje kolektivnih centara“. Program zajednički realizuju Komesarijat za izbeglice i migracije i lokalna samouprava, koja je  poklonila zemljište, pribavila potrebne dozvole  i preuzela obavezu da parcelu infrastrukturno opremi. Ti poslovi trebalo bi da budu okončani u martu, kada će u čitavom naselju Sandića imanje biti završena izgradnja kompletne infrastrukture, započeta prošle godine.

Radovi na Sandića imanju predstavljaju samo prvu od tri faze u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP), tokom kojih će biti obezbeđen krov nad glavom za 40 izbegličkih porodica, kroz izgradnju stanova i montažnih kuća, otkup seoskih domaćinstava i dodelu građevinskih paketa. Za sprovođenje sve tri faze, opština Ub dobila je sredstva u ukupnom iznosu od blizu 600.000 evra, dok bi ceo projekat trebalo bude okončan do kraja 2017. godine.  

Početak radova obišao je Darko Glišic

Početak radova obišao je Darko Glišic (Foto: Dragana Nedeljković)

Realizacijom RSP, stambeni problemi raseljenih i izbeglih lica na području Tamnave biće skoro potpuno rešeni, rekao je predsednik Opštine Ub Darko Glišić prilikom obilaska gradilišta na Sandića imanju.

„Sprovođenje programa stambenog zbrinjavanja započeli smo izgradnjom ovih devet stanova, koje će izbeglice prvo moći da dobiju u zakup, a potom i da otkupe. Već smo raspisali i javni poziv za otkup seoskih domaćinstava i dodelu paketa građevinskog materijala i ubrzo ćemo krenuti i u izgradnju drugih stambenih objekata. Na taj način, trajno ćemo zbrinuti 40 porodica i ljude koji su više od dvadeset godina naši sugrađani, ali bez rešenog stambenog pitanja i imaju status interno raseljenih lica. Skoro dve godine trajao je intenzivni rad na projektu i borba da dobijemo značajna sredstva, kako bismo uspeli da trajno zbrinemo ove porodice“, rekao je Darko Glišić, podsetivši da je ugovor o donaciji vrednoj oko 600 hiljada evra potpisan u novembru prošle godine, kada je Ub imao privilegiju da se nađe među 61 opštinom u Srbiji, koje su uspele da se kvalifikuju za ovaj veliki stambeni projekat.

Radovi na Sandića imanju

Radovi na Sandića imanju (Foto: Dragana Nedeljković)

RSP je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, BiH, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu, a uz podršku EU, SAD, UNHCR-a i ostalih donatora.

Kuće za socijalno ugrožene porodice

U neposrednoj blizini buduće stambene zgrade namenjene izbeglicama, nalaze se tri nove kuće za socijalno ugrožene porodice oštećene u majskim poplavama 2014. godine, čiju je izgradnju finansirao Odbojkaški savez Srbije, dok je lokalna samouprava obezbedila plac. Između  ovih objekata na Sandića imanju, Savez će izgraditi i jedan odbojkaški teren.

"U stanove i nove kuće 12 porodica će se useliti za nepunih pet meseci, kada će biti završen i sportski teren. Izgradnjom kompletne infrastrukture na Sandića imanju i stambene zgrade, sa novim kućama koje su već pod krovom, upotpunićemo ovo ubsko naselje kao celinu, a samim tim ulepšati i čitav grad", istakao je predsednik opštine Ub Darko Glišić.

 

 

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 17 sati 37 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara