Jovanka Božić (foto: Dragana Nedeljković)
Jovanka Božić (foto: Dragana Nedeljković)
17.02.2016, 16:53

Minijature i haiku Jovanke Božić

č: | fb:

U ubskoj galeriji „Sveti Luka” otvorena je izložba „Slika –poezija –slika” Jovanke Božić, rodom iz tamnavskog sela Vrela, sa stalnom adresom u Valjevu. Ovo je njena peta po redu, a prva samostalna izložba u zavičaju i predstavlja preplet njenih kreativnih impulsa i dugogodišnjeg umetničkog stvaralaštva, slikarskog i pesničkog. Iz tog spoja nastalo je preko 150 likovnih radova malog formata, koji su  ilustracije haiku poezije, što zajedno čini svojevrsni umetnički dnevnik Jovanke Božić. I dok izložene minijature pripadaju različitim tematskim celinama, haiku stihovi, u najvećoj meri, podstaknuti su i nadahnuti zavičajem i znamenitim Ubljanima. Zbog toga, posetioci Galeriji „Sveti Luka” prvi imaju priliku da vide izložbu „Slika – poezija – slika”.

Sa otvaranja izložbe

Sa otvaranja izložbe (Foto: Dragana Nedeljković)

„Ja sam sa zavičajem i iz zavičaja krenula i upravo iz tog osećaja početaka, uzbuđenja odrastanja i školovanja u ovom ambijentu i svega ostalog, nastali su mnogi haiku stihovi insprasani zavičajem, koje do sada nigde nisam objavljivala. Osim toga, prvi put se predstavljam minijaturama, koje su novina i u mom stvaralačkom opusu, s obzirom da minijature, a naročito ne kao ilustracije haiku poezije, nikada nisam izlagala. To je za mene bila prava i unutrašanja potreba, pošto sam dugogodišnji pisac poezije, a naročito haiku poezije. U tom smislu ja mislim da odavde, kao iz izvora, kao iz najlepšeg vrela, kreću ove slike u neke druge gradove, pošto sam već dobila pozive da se vide i u drugim sredinama“, kaže o svom najnovijem umetničkom opusu Jovanka Božić, uz napomenu da slikarstvo i haiku, koji su se preplitali u njenom stavralaštvu, na ovoj izložbi su objedinjeni u jedan divan vrhunac.

Otvaranje prve samostalne izložbe Jovanke Božić u njenom rodnom kraju izazvalo je veliko interesovanje i Ubljana i Valjevaca, koji su s podjednakim interesovanjem gledali minijature i čitali haiku stihove ove autorke, inače već četiri decenije profesorke sociologije u Valjevskoj gimnaziji. Izložbu je otvorio njen kolega i prijatelj, akademski slikar Milomir Romanović istakavši da Jovanka Božić bila i ostala dete i učiteljica.

„Tu je ključ - zadržala je primarno ono što jeste život: oduševljenje životom, bićima i stvarima. Podnebesjem. To će sačuvati njene radove u postojanju! Radost, naivnost, radoznalost, ali i mudrost, pa čak i lukavost, inteligencija je ono što je približava radovima švajcarskog umetnika Paula Klea i nekim radovima Kandinskog sa početka epohe Moderne. Učiteljski dar, i Kle i Kandinski su bili  učitelji u Bauhaus školi, održavao je u harmoniji maniju umetničkog i strogost nauke; magiju i disciplinu prosvećenog uma,” rekao je Romanović i dodao da je za umetnost bitna ličnost.

Sa otvaranja izložbe

Sa otvaranja izložbe (Foto: Dragana Nedeljković)

Jovanka Božić je ličnost, par exselans, za respekt. Ona je postigla tu kritičnu masu, gde ličnost postavlja pravila i dogme, za koja ne važe pravila i dogme. I kada se svode računi: Jovanka Božić je primer onoga što bi danas morali videti kao elitu: uzor, meta, lik”, rekao je Romanović o ličnosti i delu svoje koleginice.

Jovanka Božić diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1976, a magistrirala 1992. na smeru kulturna politika i sociologija kulture. Od 1976. radi kao profesor sociologije u Valjevskoj gimnaziji. Istovremeno, od 2009. do 2014. predaje poslovnu etiku, na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Valjevu. Piše i slika.

Objavila je nekolike knjige proze, haiku poezije, istraživačkih  projekata. Zastupljena u antologijama i zbornicima. Prevođena na engleski, nemački, rumunski, francuski, poljski, slovenački, japanski, makedonski, bugarski.

Prvu nagradu za likovnu umetnost dobila od Svesrpskog književnog kluba „Karađorđević” (Beograd) za portret Aleksandra Karađorđevića (2005).

Član je Haiku udruženja Srbije i Crne Gore (Beograd), Srpskog haiku društva (Valjevo), Književne zajednice (Valjevo), Slikarskog uranka Srbije i Crne Gore  (Beograd – Podgorica) i Udruženja likovnih stvaralaca Tamnave Spektar. Uz pet samostalnih, imala je i 28 kolektivnih izložbi,  a učesnik  je i trideset likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Živi i stvara u Valjevu.

 

 

 

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 16 sati 58 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu Pre 1 dan

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara