Mališani poklonili crteže predstavniku japanske ambasade (foto: Glas Tamnave)
Mališani poklonili crteže predstavniku japanske ambasade (foto: Glas Tamnave)
19.02.2016, 17:30

Podrška Japana ubskom vrtiću

č: | fb:

U Predškolskoj ustanovi „Ub“ održana je ceremonija  primopredaje donacije Vlade Japana za sprovođenje projekta energetske efikasnosti u Vrtiću, čija je vrednost 53.800 evra. Odobrena sredstva iskorišćena su za termoizolaciju objekta, obnovu fasade i rekonstrkciju postojeće kotlarnice, na kojoj je umesto peći na lož ulje, ugrađen kotao na pelet.

Ceremoniji je prisustvovao Masahiro Suga, ministar ambasade Japana u Republici Srbiji istakavši da je za otklanjanje posledica majskih poplava u ubskoj opštini, njegova zemlja obezbedila pomoć u iznosu od blizu 116.000 evra kroz program za osnovne potrebe stanovništva (POPOS).

"Najpre smo sa 62.000 evra finansirali nabavku digitalnog rendgen aparata za potrebe Doma zdravlja, a potom i rekonstrukciju kotlarnice i fasade u Predškolskoj ustanovi. Poplava je jedna od najgorih prirodnih nepogoda, ali ta nevolja i ova pomoć su zbližile Japan i Srbiju", rekao je ministar japanske ambasade Masahiro Suga i ubskim mališanima poručio da neguju prijateljska osećanja prema Japanu, kao što japanski narod gaji prijateljska osećanja prema Srbima.

 Ceremonija primopredaje donacije

Ceremonija primopredaje donacije (Foto: Glas Tamnave)

Zahvalnost Abasadi Japana i japanskom narodu uputio je predsednik Opštine Ub Darko Glišić, verujući da će saradnja biti nastavljena.

„Ljudi u Srbiji pamte sve dobro što ste za nas učinili u prethodnom periodu, jer pravi prijatelji se prepoznaju u nevolju. Mi smo imali jednu veliku nevolju, koja je direktno pogodila i Vrtić, koji  se nalazi uz samu obalu reke Ub i pretrpeo je velika oštećenja u majskim poplavama 2014. godine. Zahvaljujući pravim prijateljima, uspeli smo da saniramo posledice i otklonimo sve što je voda oštetila. Narod Japana svakako jeste pravi prijatelj narodu Srbije i narod Srbije je veoma zahvalan i, sasvim sigurno, ostaće pravi prijatelj narodu Japana. Nadam se da ćemo i u narednom periodu imati priliku da saradjujemo i činimo dobre stvari“, rekao je Glišić.

Na donaciji se zahvalila i načelnica Školske uprave Valjevo Zorica Jocić napomenuvši da je Vlada Japana pomogla obnovu još nekoliko predškolskih i školskih ustanova na području Kolubarskog i Mačvanskog regiona.

"U majskim poplavama, ubski Vrtić je najviše nastradao, ali zahvaljujući brojnim donatorima, sada mnogo lepše izgleda nego pre katastrofe. To znači da je ne samo obnovljen, nego je uloženo i mnogo više od onoga što je bilo pre poplava. Ministarstvo prosvete ima želju i potrebu da obnovi sve škole i vrtiće u Srbiji, a Predškolska ustanova 'Ub' danas je primer kako treba da izgleda vrtić 21 veka, naravno zahvaljujući i donaciji japanske ambasade", naglasila je Zorica Jocić.

U ime kolektiva, dece i roditelja, reči zahvalnosti uputila je i direktorka Predškolske ustanove Gordana Milosavljević Marković koja je podsetila da je majska poplava onesposobila jedini vrtić na području ubske opštine, a najveća oštećenja bila su na fasadi zgrade i kotlarnici, gde je nivo vode bio najviši, zbog čega donacija japanske vlade od 53.800 evra ima izuzetan značaj

„Stvorili ste neuporedivo bolje uslove za boravak naše dece u vrtiću i za rad svih nas. Mnogo vam hvala na pomoći i smatram da je Svetosavska nagrada, koju vam je nedavno dodelilo Ministarstvo prosvete Republike Srbije, u pravim rukama“, rekla je direktorka Predškolske ustanove „Ub“.

Ceremoniji primopredaje donacije prisustvovali su i predstavnici Doma zdravlja, Saveta roditelja, vaspitači i mališani, koji su ministru ambasade Japana, kao uzdarje, poklonili svoje crteže.

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 18 sati 20 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara