Isporuka briketa (foto: Nikola Marković)
Isporuka briketa (foto: Nikola Marković)
21.02.2016, 09:38

Donacija Caritasa Ubljanima

č: | fb:

Humanitarna organizacija Caritas obezbedila je 100 tona ugljenih briketa za stotinu najugroženijih domaćinstava iz ubske opštine, koja su nastradala u majskim poplavama 2014. godine. Vrednost donacije je oko 1,8 miliona dinara, a isporuka je obavljena u Murgašu.

Zamenik predsednika opštine Ub Marijana Marjanović objašnjava da je spiskove za dodelu ogreva sačinio je Caritas, koji ima svoju bazu podataka o domaćinstvima pogođenim poplavama.

„Nakon poplava, Caritasovo osoblje je na terenu delilo humanitarnu pomoć svim poplavljenim domaćinstvima i tada su napravili procenu štete, kako bi se upoznali sa potrebama ljudi pogođenim poplavama i dugoročno im pomogli. Na osnovu njihove procene i zvančnoog izveštaja o šteti državnih i opštinskih komisija, sačinili su svoju bazu podataka i na osnovu nje i upitnika koji su popunjavali poplavljena domaćinstva, odabrali su stotinu porodica iz ubske opštine, kojima su dodelili po jednu tonu ugljenih briketa. Mi znamo da ima mnogo više ugroženih i da je veoma teško vreme, međutim hvala što su ogrevom obezbedili stotinu najugroženijih porodica", kaže Marijana Marjanović.

Ona dodaje da je opština Ub u Caritasovom rehabilitacionom programu, tako da će i u narednom periodu stizati pomoć za poplavljena domaćinstva, a pre svega za ona gde postoji najveća potreba, kao što su staračka, samačka i višečlana domaćinstva, potom osobe sa invaliditetom, samohrani roditelji i porodice koje imaju decu sa posebnim potrebama.

Caritas Beogradske nadbiskupije je, posle majskih poplava, donirao 36 tona hrane i higijenskih potrepština kao pomoć za svih 1.200 poplavljenih porodica u ubskoj opštini, što je bila i ostala najveća pojedinačna humanitarna pošiljka upućena ugroženim Tamnavcima. Poplavljenima su delili i građevinske pakete, belu tehniku, šporete,… Caritas je jedan od najvećih donatora u ubskoj opštini i jedina humanitarna organizacija koja i dalje pomaže svim nastradalim područjima.

 

 

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 17 sati 16 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara