Poplave u Ljigu (arhiva) (foto: ljig.rs)
Poplave u Ljigu (arhiva) (foto: ljig.rs)
07.03.2016, 15:42

Vanredna situacija u Ljiškoj opštini

č: | fb:

U Ljiškoj opštini danas je proglašena vanredna situacija zbog posledica padavina, koje se dovele do poplava, odrona i klizišta, potvrđeno je Kolubarskim.rs u Opštinskoj upravi. Kako nam je rečeno, iako se „vode smiruju“ poplavljen je potez od Ljiga ka Belanovici i dalje ka Lajkovcu i Lazarevcu. Tu se reke Ljig i Kačer sa svojim pritokama redovno izlivaju u sličnim situacijama.

U prekidu je put Latković-Dudovica, a meštani iz Belanovice i pojedinih okolnih sela tvrde kako stanje „nikad gore nije bilo“. Otežan je saobraćaj i na putu Ljig-Belanovica, pa se na pojedinim delovima odvija uz pojačane mere opreza. U Belanovici voda nije za piće i očekuje normalizacija stanja posle 18.00 sati.

Takođe, bujični tokovi u brdskim selima doveli su do oštećenja puteva i prekida sobraćaja u nekoliko sela na padinama Rudnika, a aktivirala su se postojeća i otvorila nova klizišta, što je problem koji Ljiška opština sa skromnim budžetom sama ne može da reši. Dosadašnja pomoć je bivala nedovoljna za ozbiljnije zahvate na sanaciji terena. Najgore je u Štavici i Donjim Banjanima, dok je u Lalincima evakuisana stoka.

Zbog svega, Opštinski štab za vanredne situacije naložio je vatrogascima da prate situaciju u oko 50 domaćinstava, kojima je „najbliža velika voda“.

Šteta će od sutra moći da se prijavljuje u Opštinskoj upravi, u Ljigu.

 

Aktuelno