Nagrađeni učenici sa nastavnicima tehničkog i direktorom škole (foto: Dragana Nedeljković)
Nagrađeni učenici sa nastavnicima tehničkog i direktorom škole (foto: Dragana Nedeljković)
09.03.2016, 14:08

Banjanski đaci prvaci Srbije

č: | fb:

Učenici modelarske sekcije Osnovne škole „Rajko Mihailović“ iz tamnavskog sela Banjani  upotpunili su svoju bogatu kolekciju medalja sa dva zlatna i po jednim srebrnim i bronzanim odličjem.  U četvrtom kolu Republičke lige osnovnih škola u automodelarstvu, nedavno održanom u Sremskoj Mitrovici, bili su prvi u ekipnoj konkurenciji, osvojivši zlato i pehar, dok je u pojedinačnoj konkurenciji  zlatna medalja pripala Nikoli Bukovčiću, srebrna Kristini Ilić, a bronzana Milenku Tanasijeviću.

Učenici iz Banjana i ranije su osvajali vredne nagrade na takmičenjima najvišeg ranga, ali ovo je najveći rezultat koji su do sada zabeležili u Republičkoj ligi, a dobija dodatno na značaju jer je izboren u konkurenciji 23 škole iz Srbije i sve su veće od banjanske. Poslednji uspeh je rezultat predanog i kontinuiranog rada učenika i njihovih nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja Gorana Kosanića i Slavoljuba Burmaza, koji kažu da su deca veoma zainteresovana za autmodelarstvo, te da im ne smeta što po hodnicima škole vežbaju sa svojim formulama, pošto nemaju fiskulturnu salu.

Za takmičenja, učenici vežbaju u školskim hodnicima

Za takmičenja, učenici vežbaju u školskim hodnicima (Foto: Dragana Nedeljković)

Na osvojene medalje ponosan je i Boško Sarić, direktor OŠ „Rajko Mihailović“, ističući da je zahvaljujući učenicima – automodelarima i njihovim mentorima pregaocima, banjanska škola na ovom republičkom takmičenju iza sebe ostavila mnoge beogradske, niške, subotičke, kragujevačke, novosadske i druge velike, gradske škole.

„Rezultati učenika koji su visoki i dosežu do državnog takmičenja pokazuju da se u toj školi ozbiljno radi, da su učenici talentovani, a njihovi profesori veliki znalci svojih predmeta. Mislim da ne postoje male škole, u smislu da su u malom mestu i imaju malo učenika. Svaka škola je velika, ako ima velike rezultate“ kaže Boško Sarić povodom poslednjeg, velikog uspeha svojih đaka.

U prethodna tri kola Republičke lige osnovnih škola u automodelarstvu, učenici iz Banjana takođe su imali zapažene rezultate. U prvom kolu zauzeli su treće mesto i u ekipnom i u pojedinačnom takmičenju, kada je bronzanu medalju školi donela Kristina Ilić. Ovogodišnji prvak Srbije Nikola Bukovčić u drugom kolu osvojio je bronzanu medalju, dok je šestočlana ekipa škole bila četvrta, a isti uspeh postigli su i u trećem kolu. Već se pripremaju za peto, poslednje kolo, nadaju se da će ponoviti rezultat iz prethodnog takmičenja i biti prvaci Srbije na završnom kupu.

Slavoljub Burmaz i Goran Kosanić

Slavoljub Burmaz i Goran Kosanić (Foto: Dragana Nedeljković)

Glavni promoter i organizator takmičenja u ovoj disciplini je nastavnik tehničkog i informatičkog obrazovanja Goran Kosanić, koji je osim u OŠ „Rajko Mihailović”, zaposlen i u radljevskoj OŠ „Dušan Danilović”. Pošto u obe škole vodi modelarske sekcije, angažovan je svakog vikenda, jer učenike priprema za brojna takmičenja. Pored automodelarstva, đaci nastavnika Kosanića uspešni su i na takmičenjima iz raketnog, brodnog i vazduhoplovnog modelarstva, kao i na takmičenjima „Šta znaš o saobraćaju”.  Iako živi u Valjevu i svakodnevno putuje na posao, nije mu teško da i subotom i nedeljom ponovo dolazi u Banjane i Radljevo, jer je nesebično posvećen nastavničkom pozivu i deci.

Nastavnik Goran Kosanić ne ulaže samo sebe celog, radne dane i slobodno vreme u rad sa učenicima, već ih i materijalno pomaže. Talentovanoj deci iz svog džepa kupuje potreban materijal za nastavu, ali i za takmičenja, pa je ne malo puta do sada veliki deo skromne nastavničke plate izdvajao za nabavku modela automobila. Pomogao je i prilikom kupovine dva bicikla za decu slabijeg materijalnog stanja, a sam pravi i čunjeve koji se koriste na takmičenjima. Svoju ljubav prema tehničkom obrazovanju i modelarstvu uspeo je da prenese i na učenike, zahvaljujući tome je OŠ „Rajko Mihailović” iz Banjana, koju pohađa oko 400 osnovaca, u konkurenciji mnogo većih škola, postala prvak Srbije u automodelarstvu. Malo li je?

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 15 sati 29 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara