Reka Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Reka Ub (foto: Dragana Nedeljković)
11.03.2016, 15:31

Nema opasnosti od poplava

č: | fb:

Svi vodotokovi u ubskoj opštini su u svojim koritima i za sada nema opasnosti od poplava, saopštio je danas Štab za vanredne situacije.  Najavljene padavine neće izazvati izlivanje dve najplavnije reke,Ub i Tamnava, gde je prema poslednjem merenju vodostaj iznosio 155, odnosno 165 centimetara, što je daleko od kote redovne odbrane od poplava, koja se na obe reke proglašava pri vodostaju od 300 centimetara, rekla je Marijana Marjanović, član Štaba.

„Operativni timovi Štaba noćas i jutros su obišli teren i stanje je redovno. Imali smo nekoliko manjih intervencija, kao što je popravka klapni, uklanjanje granja iz rečnog korita i stabla sa seoskog puta, a primili smo i šest prijava za dva klizišta. Sve nadležne službe rade normalno i svi putni pravci su prohodni, izjavila je Marijana Marjanović, uz napomenu da  Štab neprekidno dežura, dok su poverenici Civilne zaštite stalno na terenu i prate stanje na vodotokovima i bujičnim potocima, o čemu redovno izveštavaju Štab.

Obilne kiše koje su pale tokom vikenda, u ponedeljak su prouzrokovale izlivanje Ubače i Tamnave u Zvizdaru, Tvrdojevcu i Sovljaku, gde je poplavljeno 200 hektara poljoprivrednog zemljišta i desetak domaćinstava, koja su, inače, ugrožena pri svakim jačim padavinama.

Uz podsećanje da je u majskim poplavama 2014. godine pod vodom bilo oko 1.200 domaćinstava u Opštini Ub, načelnik Štaba za vanredne situacije Branislav Sarić ističe da je od tada do danas, preko državnog programa obnove, mnogo novca uloženo u uredjenje vodotokova prvog reda, čime je znatno smanjena opasnost od izlivanja reka.    

Branislav Sarić i Marijana Marjanović

Branislav Sarić i Marijana Marjanović (Foto: Dragana Nedeljković)

„Nakon tih, velikih poplava, znatno smo intenzivirali aktivnosti na sprovodjenju preventivnih mera zaštite od poplava i na teritoriji ubske opštine u potpunosti realizovali državni program obnove.  Mi smo imali sve operativne planove, sa kojima smo izvršavali od 50 do 60 posto preventivnih mera, ali  ih sada realizujujemo prema prostornim planovima Republike Srbije i Opštine Ub. Ti planovi su doneti pre 20 godina i u njima su tačno određene mikrolokacije u kojima treba da uradimo retenzije ili pregrade ili mini akumulacije. Uz pomoć  Instituta „Jaroslav Černi“ i Javnog preduzeća „Srbijavode“  nastavljene su započete aktivnosti i na dobrom smo putu da ih privedemo kraju, jer smo uradili veoma bitne rasteretne kanale“, navodi Sarić.

 U poslednje dve godine  izgradjen je rasteretni kanal  izmedju Klenovice i Tamnave u Takovu, potom takozvani „baj-pas“ kod  Sportsko-rekreativnog centra „Školarac“ izmedju Gračice i rekwe Ub, koji štiti nekoliko gradskih naselja, a započeta je i izgradnja glavnog rasteretnog kanala Gračica-reka Ub. U istom periodu očišćene su najkritičnije deonice, uredjeno na desetine kilometara korita reka i izvršena regulacija Gračice u dužini od pet kilometara, do uliva u reku Ub.

„Sa sprovodjenjem preventivnih mera zaštite moramo nastaviti i dalje,  posebno u oblasti izrade bujičnih pregrada i bujičnih akumulacija. Naš glavni cilj je da obezbedimo i zaštitimo grad Ub i sva veća naseljena mesta u zaledju reka Ub i Tamnava. Takođe, predstoji nam još jedan veoma obiman i težak zadatak, a to je regulacija reke Gračice kroz Ub, kako bismo smanjili njeno negativno dejstvo. Kada izgradimo akumulaciju na Ubači, uradićemo i detaljnu regulaciju Gračice i tada ćemo moći planski da obaramo nivo vodostaja i jedne i druge reke. Nadam se da ćemo sve pomenuto uspeti i da završimo uz materijalnu pomoć i podršku Vlade Srbije, nadležnih javnih preduzeća i lokalne samouprave, kaže o predstojećim planovima na polju zaštite od poplava načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije Branislav Sarić.

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 13 sati 41 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara