Ispred nove škole u Kalinovcu (foto: Dragana Nedeljković)
Ispred nove škole u Kalinovcu (foto: Dragana Nedeljković)
12.03.2016, 16:10

„Dok ima škole u selu, ima i sela“

č: | fb:

Premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u ubskom selu Kalinovac, gde je obišao novu četvororazrednu školu, da je ovo tek početak velike akcije obnavljanja škola, bolnica, domova zdravlja i socijalnih ustanova u Srbiji. Dodao je da će novoizgrađenu školu u Kalinovcu, čiju je izgradnju finansirala vladina Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima iz sredstava Fonda solidarnosti Evropske unije, opremiti nameštajem i računarima, kao i da će urediti park.

Aleksandar Vučić je, uz konstataciju da su učenici iz ove škole ranije išli u poljski toalet, a sada, u novom objektu, imaju tri moderna mokra čvora, naglasio da deca u Srbiji treba da imaju uslove kao deca u evropskim zemljama. Govoreći o značaju obrazovnih ustanova za seoska područja, premijer Srbije je poručio “dok ima škole u selu, ima i sela”.

"Radićemo u svakoj opštini u Srbiji, jer kako je rekao Bendžamin Frenklin investicije u znanje su najbolje investicije i investicije sa najvećom kamatom. U šta god da uložite, neće se zemlji vratiti tako dobro i tako veliko kao kada ulažete u škole, kao kada ulažete u budućnost dece. Zato je toliko važno da naše škole, bolnice i domove zdravlja obnovimo i zato smo u ušli u akciju obnavljanja posle 30, 40, 50 godina, da pokažemo da možemo da obezbedimo bolji životni standard i bolju budućnost za našu decu. Ljudi razumeju da to možemo samo kad smo ekonomski stabilni, kad znamo kuda idemo, kojim putem idemo, kada ne lutamo, kada imamo ugled u svetu, ali rekao bih i kada smo odlučni da sebe menajmo i da se ponašamo mnogo odgovornije i ozbiljnije nego ranije”, rekao je Vučić.

Meštani Kalinovca i okoline

Meštani Kalinovca i okoline (Foto: Dragana Nedeljković)

Nova škola u Kalinovcu

Nova škola u Kalinovcu (Foto: Dragana Nedeljković)

Nova škola u Kalinovcu, koja je Izdvojeno odeljenje banjanske OŠ „Rajko Mihailović“ prostire se na površini od 207 metara kvadratnih i ima tri učionice, kuhinju, trpezariju, zbornicu, kotlarnicu i tri toaleta. Školu će od septembra pohađati oko 25 đaka.

Pre obilaska škole u Kalinovcu, premijer je prisustvovao potpisivanju ugovora o kompletnoj rekonstrukciji ubske OŠ „Milan Munjas“, u vrednosti od 21,4 miliona dinara. Radovi treba da budu završeni do početka septembra, a obuhvataju sanaciju mokrih čvorova i krovnog pokrivača, zamenu unutrašnje stolarije i podloge  ispred fiskulturne sale, krečenje kompletene školske zgrade, kao i ugradnju lifta i posebnog toaleta za učenike sa teškoćama u kretanju. Od useljenja, 1982. godine, biće ovo najkompletnija rekonstrukcija najveće škole u ubskoj opštini, koja ima 1.330 učenika. Sa izvodačem radova, bogradskom firmom “Ekspert universal”, ugovor o rekonstrukciji škole potpisao je predsednik opštine Ub Darko Glišić.

Pored Vučića, u poseti ubskoj opštini danas su bili i ministri prosvete i sporta, Srdjan Verbić i Vanja Udovičić.

U ubskoj školi

U ubskoj školi (Foto: Dragana Nedeljković)

 

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 16 sati 51 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara