Novo naselje gradi se na obodu Uba  (foto: Miroslav Jeremić)
Novo naselje gradi se na obodu Uba (foto: Miroslav Jeremić)
23.03.2016, 13:23

Izgradnja naselja „Murgaš“ sledeće godine

č: | fb:

Vlada Srbije utvrdila je opšti interes za izgradnju urbanog naselja „Murgaš“, gde će se organizovano preseliti stanovništva sa prostora obuhvaćenog budućim površinskim kopom „Radljevo“. Za eksproprijaciju površina javne namene (saobraćajnice i objekti društvenog standarda), predlog za utvrđivanje opšteg interesa podnela je Opština Ub, a za kupovinu parcela za raseljavanje domaćinstava Elektroprivreda Srbije, koja će biti investitor. Utvrđivanjem javnog interesa, stvoreni su uslovi za planiranje izgradnje novog urbanog naselja na obodu Uba, površine 44 hektara i sa 250 placeva u ponudi, kaže Zvonko Minić, koordinator za ekonomska i finansijska pitanja u Centru za stručne poslove PK „Radljevo“ u osnivanju.

„Mi smo veći deo projekta vezanih za urbano naselje započeli pre par godina, ali zbog izmene Zakona o planiranju i izgradnji i nerešenih imovinsko-pravnih odnosa nismo uspeli da ih završimo. U ovoj godini imamo vremena da te projekte privedemo kraju, kao i da obavimo eksproprijaciju, kako bismo 2017. krenuli sa izgradnjom urbanog naselja, kada je, prema strategiji razvoja ekektroenergetskog sistema, predviđeno da se na kopu „Radljevo“ iskopaju prve tone jalovine. Napravili smo i desetogodišnji plan ulaganja u infrastrukturu, koji će biti predmet sporazuma između EPS i opštine Ub, gde će se tačno navesti ko šta finansira i gradi. Osnovni cilj i naša obaveza je da izgradnju urbanog naselja uskladimo sa samom dinamikom i procedurom raseljavanja stanovništa iz zone ugljenokopa da bismo imali šta da im ponudimo, a to su formirani placevi sa uređenom infrastrukturom“, ukazuje Zvonko Minić.

Zvonko Minić

Zvonko Minić (Foto: Dragana Nedeljković)

U ovogodišnjem investicionom planu EPS-a opredeljena su sredstva za eksproprijaciju i nedostajuće projekte, dok bi radovi u naselju Murgaš trebalo da započnu 2017. i odvijaće se fazno. Za narednu godinu planirana je izgradnja jednog dela saobraćajnica, uz koje će se odmah komunalno opremiti 50 - 60 placeva. Pošto se, kako kaže Minić, masovnije preseljenje očekuje za četiri, pet godina, kada će, prema dinamici napredovanja budućeg kopa, bageri stići u centar sela Radljevo, to ostavlja dovoljno vremena da se u Murgašu izgradi sve što je potrebno da bi ova lokacija bila najprimamljivija za porodice koje traže novi dom.

U toku je postupak inoviranja Studije opravdanosti kopa „Radljevo“, što je, prema rečima našeg sagovornika, prilika da se neke pozicije, koje nisu bile obuhvaćene ovim dokumentom, sada uvrste u tekst. To se, pre svega, odnosi na projekat toplifikacije novog naselja, čija je procenjena vrednost 15,2 miliona evra, koliko košta izgradnja kotlarnice, glavnog, magistralnog cevovoda i distributivne mreže u Murgašu i jednom delu Uba.

„Nadamo se da će ta procedura kvalitetno da se sprovede i da će EPS prihvatiti da finansira daljinsko grejanje za potrebe stanovništva koje se raseljava, a lokalna samouprava za predviđena naselja na Ubu. Mislim da je ključna stvar da se blagovremeno napravi jedno komforno i moderno opremljeno naselje i da ponuđeni uslovi budu, u najmanju ruku, jednaki ili bolji nego što imaju na drugim stranama, a faktor broj jedan je sistem daljinskog grejanja, Ako imamo kompletnu infrastrukturu i toplovod u Murgašu, onda nema razloga da se naši ljudi raseljavaju van područja opštine. Sa druge strane, veoma je bitno da opština upravo njih privuče, da se novac ovde zadrži i investira. Na taj način će se uposliti građevinska operativa, trgovina i ugostiteljstvo, a  oni ostaju tu da žive kako su navikli, sa svojim rođacima, komšijama i prijateljima", ističe prednosti naselja u Murgašu Zvonko Minić, dodajući da meštani Radljeva i dela Kalenića, koji će prvi biti raseljeni zbog budućeg kopa, pokazuju veliko interesovanje za ponuđenu lokaciju.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 9 sati 54 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar