Trio „Classika Aterna” (foto: Dragana Nedeljković)
Trio „Classika Aterna” (foto: Dragana Nedeljković)
19.04.2016, 15:40

FESTIVAL UBSKE MUZIČKE ŠKOLE

č: | fb:

Izvanrednim nastupom beogradskog gudačkog tria „Classika Aterna”, otvoren je 14. Internacionalni festival Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Petar Stojanović”. Izborom koncerta povodom početka takmičarske smotre muzičkih talenata, najmlađa prosvetna ustanova u ubskoj opštini oduševila je mnogobrojnu publiku, baš kao i eminentni umetnici Marija Misita (violina), Dejan Mitrović (violončelo) i Marija Đulić (klavir). Svojim izvodjenjem Mocartovog tria KV 458 u C-duru i tria Arenskog, opus 32, „Classika Aterna” je Ubljanima pružila jedinstven muzički doživljaj, izmamivši burne aplauze i ovacije.

U danu otvaranja u popodnevnim časovima, započeo je i takmičarski deo, koji će trajati do 25. aprila, kada se Festival zatvara nastupom pobednika i dodelom nagrada. I ove, kao i prethodnih godina, odziv učesnika je veliki – 230 učenika iz 37 osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Srbije, Makedonije, Republike Srpske, BiH i, po prvi put iz Hrvatske, takmiče se u sedam disciplina: klavir, harmonika, pevanje, gitara, gudači, drveni duvači i kamerna muzika.

Vladimir Đenader

Vladimir Đenader (Foto: Dragana Nedeljković)

Povodom 14. izdanja međunarodnog takmičenja mladih, Vladimir Đenader, direktor ŠOMO „Petar Stojanović“ kaže da se, i pored ekonomske krize, zaposleni u školi trude da festival održe na istom ili sličnom nivou kao prethodnih godina. 

„Niz od 14 uspešno organizovanih festivala muzike već sam po sebi govori dovoljno. Nameće obavezu da se neprestano usavršavamo, da ne uzmičemo pred hroničnom nestašicom finansijskih sredstava i večitom kuknjavom kako društvo nema dovoljno sluha za kulturu. Dešavanja u kulturi i umetnosti su najbolji pokazatelji stanja duha u nekom društvu. A duhovno siromaštvo i odsustvo proverenih vrednosti ostavlja dalekosežne posledice, naročito na mladi naraštaj. U borbi protiv šunda i sveopšteg neukusa, naša škola nastoji da da svoj doprinos, najviše koliko može i koliko nam mogućnosti dozvoljavaju i da bude relevantan faktor u muzičko-kulturnim manifestacijama na regionalnom nivou. Zaposleni u školi su složni i okupljeni oko ideje da Muzička škola, pored edukativne delatnosti, mora i može biti nosilac i promoter pravih umetničkih vrednosti i kvaliteta”, ističe Đenader, uz napomenu da škola tokom godine organizuje brojne koncerte, muzičke radionice i gostovanja učenika.

Pored Festivala, kao još jednu manifestaciju od velikog značaja čiji su inicijatori i domaćini izdvaja Smotru stvaralaštva srpskih kompozitora, koja je do sada imala četiri izdanja.

Muzička škola „Petar Stojanović” i ove godine se potrudila da u okviru Festivala organizuje kvalitetan prateći program. Pored koncerta tria „Classika Aterna” za otvaranje festivala, u četvrtak publiku očekuje nastup klavirskog dua „DALIANA” u sastavu Dalida Grmuša i Ana Stefanović. Za petak su planirana dva programa: pesničko veče Novice Stokića iz Velikog Gradišta, a potom i premijera muzičko-scenske igre „Ciganska bajka – u potrazi za dušom“, autora Vladimira Đenadera, kompozitora, pijaniste i direktora ŠOMO „Petar Stojanović“.

Osnova ovog dela inspirisana je stihovima Srboljuba Mitića iz pesničke zbirke „Čerga na utrini“, režiju potpisuje Milan Bosiljčić, koreografiju Kosovka Radić, a produkciju Muzička škola i Ustanova za kulturu i sport. „Ciganska bajka” je sinteza pokreta, muzike i glume, u čijem izvođenju, pod dirigentskom palicom Zorana Čukića, učestvuje jedanaestočlani orkestar, sastavljen od ubskih profesora, kao i glumački  ansambl Pozorišta „Raša Plaović”.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 3 sati 27 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 8 sati 38 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar