Gosti i domaćini ispred ubskog Doma zdravlja (foto: Dragana Nedeljković)
Gosti i domaćini ispred ubskog Doma zdravlja (foto: Dragana Nedeljković)
22.04.2016, 11:41

Vlada Japana donirala rendgen

č: | fb:

Vlada Japana obezbedila je 61.950 evra za projekat opremanja ubskog Doma zdravlja analogno-digitalnim rendgen aparatom za grafiju (pojedinačno snimanje), kao podršku unapređenju zdravstvene zaštite u Republici Srbiji u okviru programa za osnovne potrebe stanovništva POPOS.  

U pitanju je jedan od najsavremenijih i najboljih uređaja, koji omogućava bolju dijagnostiku i kvalitetnije očitavanje snimaka, čime se znatno unapređuje zdravstvena zaštita pacijenata.

Povodom  realizacije projekta, u Domu zdravlja na Ubu održana je ceremonija primopredaje donacije, kojoj je prisustvovao ambasador Japana u Srbiji Đuići Takahara, kao i predstavnici ministarstva zdravlja i lokalne samouprave.

Čestitajući zaposlenima u Domu zdravlja na uspešno završenom projektu i efikasnom korišćenju novog rendgen aparata, ambasador Takahara je podsetio da je, sem ovog, u ubskoj opštini nakon majskih poplava 2014. godine Japan finansirao i projekat energetske efikasnosti u Predškolskoj ustanovi, čija je vrednost 53.800 evra, dok je za obnovu od elementarnih nepogoda njegova zemlja uputila podršku Srbiji ukupne vrednosti od oko 8,7 miliona evra.

„Duboko poštujemo to što je Dom zdravlja nastavio da pruža zdravstvene usluge građanima i u periodu osetnog povećanja broja pacijenata nakon poplava. Drago mi je zbog toga što je Japan bio u mogućnosti da pruži podršku za te napore Domu zdravlja. Čuo sam da je savremeni rendgen aparat, obezbeđen ovim projektom, stvorio uslove za brze preglede i precizniju dijagnostiku. Pacijenti koji nisu imali izbor sem da odu u u drugi grad, na primer Beograd, sada mogu završiti sve preglede ovog tipa u svojoj opštini. Presrećan sam što je ovaj projekat, kao deo podrške nakon poplava, doprineo podizanju nivoa medicinskih usluga u opštini Ub. Zdravstvo je jedna od oblasti kojima Jaspan pridaje značaj u kontekstu podrške ekonomskom i društvenom razvoju Srbije, te smo podržali mnoge zdravstvene ustanove“, rekao je ambasador Đuići Takahara uz najavu da će Vlada Japana nastaviti da pruža pomoć srpskom zdravstvu, stavljajući akcenat na lokalne samouprave. On je, takođe, istakao da „visoko ceni kontinuirane napore Ministarstva zdravlja na unapređenju medicinskih usluga za građane Srbije, kao i hitar i istrajan trud predsednika opštine Ub Darka Glišića na obnovi opštine nakon poplava u maju 2014. godine“.

Novi rendgen

Novi rendgen (Foto: Dragana Nedeljković)

Pomoćnik ministra zdravlja dr Zoran Mihailović  napomenuo je da gotovo nema zdravstvene ustanove u Srbiji kojoj japanska Vlada nije donirala uređaj ili obezbedila usavršavanje medicinskih stručnjaka u toj zemlji.

„Pomoć koju nam Japan pruža je ogromna. Od 2000. godine do danas, ukupna donacija našem zdravstvu iznosi oko 490 miliona evra, a realizovana je kroz zdravstvene projekte,  program POPOS za podršku lokalnim samoupravama ili preko specijalizovanih agencija“, rekao je dr Mihailović, zahvalivši se Vladi Japana  na dosadašnjim donacijama, uz nadu da će nastaviti i dalje da pruža pomoć.

Predsednik opštine Ub Darko Glišić zahvalio se japanskom narodu i Vladi na još jednoj vrednoj donaciji koja predstavlja značajan pomak u zdravstvenoj zaštiti svih građana.

„Uprkos tome što imaju svojih problema usled elementarnih nepogoda, uvek nađu razumevanja za druge ljude i druge narode, kojima upute preko potrebnu pomoć, nikada ne tražeći izgovor zbog toga što je i njih pogodila neka katastrofa. Zato veliko hvala Vladi Japana na iskrenom prijateljstvu i pomoći, koje će naša zemlja uvek umeti da ceni i poštuje. Nadam se da ćemo i u buduće imati vrlo konkretnu i korektnu saradnju“, rekao je Glišić.

Direktorka Doma zdravlja i ambasador Japana

Direktorka Doma zdravlja i ambasador Japana (Foto: Dragana Nedeljković)

Na kraju ceremonije primopredaje donaciji, direktorka ubskog Doma zdravlja dr Biljana Nikolić uručila je ambasadoru Japana zahvalnicu i umetničku sliku, rad akademskog slikara mr Miodraga Petrovića.

„Pored Vlade Japana, ovoj zdravstvenoj ustanovi značajnu podršku pružaju ministarstvo zdravlja i lokalna samouprava, zahvaljujući čemu je ubski Dom zdravlja jedan od najopremljenijih u Srbiji“, rekla je dr Nikolić, zahvalivši se svima na dosadašnjoj pomoći i donacijama.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 1 sati 52 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 7 sati 2 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar