Darko Glišić i Snežana Bogosavljević Bošković  (foto: Dragana Nedeljković)
Darko Glišić i Snežana Bogosavljević Bošković  (foto: Dragana Nedeljković)
26.06.2014, 23:18

Država će pomoći ubskim poljoprivrednicima

č: | fb:

Država će pomoći ubskim ratarima i povrtarima koji su pretrpeli štete u majskim poplavama,  kao što je ubska opština pomogla stočarima, poručeno je ubskim poljoprivrednicima nakon sastanka opštinskog rukovodstva sa ministarkom poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežanom Bogosavljević Bošković

-Za ratare je distribuirano seme za presejavanje onih površina koje su u ovom trenutku mogle da budu presejane. U narednom periodu, tačnije za 15 dana,  biće obezbeđeno gorivo za proizvođače koji su presejavali svoje njive i đubrivo za prihranu presejanih useva. Prema našem akcionom planu štete u povrtarstvu  biće nadoknađene u septembru i oktobru.  Znamo da je to za proizvođače kasno i zbog toga smo se dogovorili da za one koji će morati da zasade neke sorte povrća i gaje ih na otvorenom, obezbedimo makar đubrivo. To će biti prva mera pomoći, a u septembru i oktobru država će pomoći da se najveći deo štete sanira – poručila je u Ubu ministarka.

Tamnavskim povrtarima  majska poplava učinila je štetu na plastenicima  od oko 13,6 miliona dinara.  

- Svi oni koji žive od poljoprivrede i na selu treba da znaju da postoji čvrsta rešenost da ćemo sve posledice nastale u poljoprivredi otkloniti i, posebno, ljudi koji se bave povrtarstvom mogu u narednom periodu da očekuju da će dobiti konkretnu pomoć, kao što je to bio slučaj sa stočarima i ratarima- obećao je predsednik opštine Ub Darko Glišić.

Prema preliminarnoj proceni pričinjena šteta na teritoriji  opštine Ub, koja je pretežno poljoprivredna u kojoj dve trećine stanovništva živi na selu,  je oko 270 miliona dinara. Osim štete u poljoprivredi majske poplave pričinile su štetu i na lokalnim putevima. Ministarka poljoprivrede  i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković poručila je da će Opština Ub moći da računa i na novac za popravku seoskih puteva u septembru posle rebalansa republičkog budžeta.

Aktuelno

Dobitnici Vukove nagrade (foto: )
Za 2023. godinu Pre 12 minuta

Izuzetna Vukova nagrada dodeljena valjevskoj biblioteci

Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović" dobitnik je Izuzetne Vukove nagrade za 2023. godinu. Direktorki Matične biblioteke Violeti Milošević nagrada je uručena na tradicionalnoj svečanosti u...