Darko Glišić i Snežana Bogosavljević Bošković  (foto: Dragana Nedeljković)
Darko Glišić i Snežana Bogosavljević Bošković  (foto: Dragana Nedeljković)
26.06.2014, 23:18

Država će pomoći ubskim poljoprivrednicima

č: | fb:

Država će pomoći ubskim ratarima i povrtarima koji su pretrpeli štete u majskim poplavama,  kao što je ubska opština pomogla stočarima, poručeno je ubskim poljoprivrednicima nakon sastanka opštinskog rukovodstva sa ministarkom poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežanom Bogosavljević Bošković

-Za ratare je distribuirano seme za presejavanje onih površina koje su u ovom trenutku mogle da budu presejane. U narednom periodu, tačnije za 15 dana,  biće obezbeđeno gorivo za proizvođače koji su presejavali svoje njive i đubrivo za prihranu presejanih useva. Prema našem akcionom planu štete u povrtarstvu  biće nadoknađene u septembru i oktobru.  Znamo da je to za proizvođače kasno i zbog toga smo se dogovorili da za one koji će morati da zasade neke sorte povrća i gaje ih na otvorenom, obezbedimo makar đubrivo. To će biti prva mera pomoći, a u septembru i oktobru država će pomoći da se najveći deo štete sanira – poručila je u Ubu ministarka.

Tamnavskim povrtarima  majska poplava učinila je štetu na plastenicima  od oko 13,6 miliona dinara.  

- Svi oni koji žive od poljoprivrede i na selu treba da znaju da postoji čvrsta rešenost da ćemo sve posledice nastale u poljoprivredi otkloniti i, posebno, ljudi koji se bave povrtarstvom mogu u narednom periodu da očekuju da će dobiti konkretnu pomoć, kao što je to bio slučaj sa stočarima i ratarima- obećao je predsednik opštine Ub Darko Glišić.

Prema preliminarnoj proceni pričinjena šteta na teritoriji  opštine Ub, koja je pretežno poljoprivredna u kojoj dve trećine stanovništva živi na selu,  je oko 270 miliona dinara. Osim štete u poljoprivredi majske poplave pričinile su štetu i na lokalnim putevima. Ministarka poljoprivrede  i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković poručila je da će Opština Ub moći da računa i na novac za popravku seoskih puteva u septembru posle rebalansa republičkog budžeta.

Aktuelno

Kamp kućica u parku na gradskoj parceli (foto: Kolubarske.rs)
Službena beleška Pre 4 sati 9 minuta

11. septembar u Odeljenju komunalne inspekcije

Grad Valjevo u svom voznom parku ima 24 automobila. Uvidom u putne naloge zaključili smo da 11. septembra nijedan automobil Gradske uprave nije korišćen na relaciji Valjevo - Divčibare. Zbog čega...  · 4 komentara